Turecký súd nariadil zhabanie majetku Fethullaha Gülena

Súd v Turecku nariadil konfiškáciu majetku exilového moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorého vláda obviňuje zo zosnovania neúspešného júlového prevratu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na turecké štátne médiá. Gülen zas chce medzinárodné vyšetrovanie tureckého pokusu o puč v snahe zabezpečiť nezávislosť vyšetrovania.

12.08.2016 12:40 , aktualizované: 13:55
Fethullah Gulen Foto: ,
Fethullaha Gülen je obvinený z neúspešného pokusu o prevrat v Turecku.
debata (3)

Príslušné nariadenie vydal súd v juhotureckom meste Adana. Vzťahuje sa však na všetok majetok a bankové účty Fethullaha Gülena a troch jeho údajných spojencov na území Turecka.

Súd začal zvažovať možnú konfiškáciu Gülenho majetku ešte pred pokusom o puč z 15. júla. Duchovný, ktorý propaguje umiernený islam a princípy demokracie, žije už od roku 1999 v USA; v Turecku má však početných stúpencov.

Ankara o Gülenovi tvrdí, že dával inštrukcie strojcom pokusu o vojenský prevrat, ktorý sa odohral v noci z 15. na 16. júla. Kvôli tomu na neho turecké úrady vydali aj zatykač a zadržali najmenej troch jeho synovcov.

Samotný Gülen sa od pučistov dištancoval a ostro ich odsúdil. Ankara napriek tomu požaduje od Washingtonu jeho vydanie. USA uviedli, že prípadnú žiadosť o Gülenovo vydanie zvážia, od Ankary však požadujú jasné dôkazy o jeho údajných previneniach.

Gülen chce medzinárodné vyšetrovanie tureckého pokusu o puč

Neúspešný júlový pokus o puč v Turecku by mal vyšetriť nezávislý medzinárodný výbor. Uviedol to islamský duchovný Fethullah Gülen, ktorý žije v americkom exile a ktorého Ankara označuje za organizátora zamýšľaného prevratu. Gülen v texte pre francúzsky denník Le Monde tiež prisľúbil, že ak sa obvinenia voči nemu ukážu ako opodstatnené, sám sa vráti do svojej rodnej krajiny a bude čeliť spravodlivosti.

„Pokiaľ budú desiatky obvinení voči mne preukázané, sľubujem, že sa vrátim do Turecka a odpykám si najťažší trest,“ uviedol Gülen, ktorý všetky tvrdenia o akejkoľvek svojej úlohe v prevrate odmieta.

Opodstatnenosť obvinenia by podľa neho musel dokázať spomínaný medzinárodný orgán, ktorý by na rozdiel od súčasných tureckých úradov zaistil nezávislosť vyšetrovania.

Turecko poslalo Spojeným štátom už dve žiadosti o Gülenovo vydanie, Washington prvý odmietol ako nedostatočne odôvodnenú a druhú skúma. Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu uviedol, že má z USA „pozitívne signály“ týkajúce sa procesu extradície. „Dokumenty (pre vydanie) sú stále pripravované a my sme začali dostávať zo Spojených štátov pozitívne signály v reakcii na naše požiadavky,“ uviedol šéf tureckej diplomacie na tlačovej konferencii po stretnutí so svojím iránskym náprotivkom.

Turecko na Gülena vydalo zatykač, ktorý sedemdesiatpäťročný duchovný už skôr odsúdil. V piatok už po niekoľkýkrát uviedol, že nepovažuje turecký súdny systém za nezávislý a že by nečelil spravodlivému procesu. Prezident Recep Tayyip Erdogan sa podľa neho výrazne odklonil od demokracie smerom k autoritatívnemu režimu.

Turecké úrady vykonávajú v krajine od puču rozsiahle čistky v štátnej správe s cieľom odstrániť skutočných alebo domnelých Gülenovych priaznivcov. O miesto a cestovné pasy prišlo niekoľko desiatok tisíc ľudí, vrátane sudcov, prokurátorov či učiteľov. Ďalšie tisíce osôb čelia trestnému stíhaniu,

3 debata chyba
Viac na túto tému: #skonfiškovanie #Fethullah Gülen #pokus o prevrat v Turecku