V Sýrii pokračujú tvrdé boje, IS uniesol 2-tisíc civilistov

V sýrskom meste Rakka prerušili dodávky vody, pretože tam pri náletoch tento týždeň zasiahli vodáreň. Rakka je centrom radikálov z organizácie Islamský štát (IS) a tento týždeň tam v bojoch prišlo o život 20 civilistov. Civilné obete a boja opäť hlásia aj v meste Halab, kde ruská armáda, bojujúca na strane vlády v Damasku, vyhlásila každodenné trojhodinové prímerie. Arabské a kurdské oddiely začali poslednú operáciu proti radikálom, ktorí zostali v meste Manbidž. Džihádisti odtiaľ podľa rôznych zdrojov uniesli 2-tisíc civilistov.

12.08.2016 21:03
sýria Foto: ,
Z mesta Manbidž evakuovali časť obyvateľov. Podľa viacerých zdrojov však teroristi utekajúci z mesta zajali a odviezli až 2-tisíc civilistov.
debata (24)

O Manbidž proti IS bojuje koalícia, ktorá si hovorí Demokratické sily Sýrie (SDF). Minulú sobotu ohlásila, že Islamský štát v meste porazila a že v ňom zostali len malé skupinky radikálov.

Ďalší bojovníci IS, ktorí z mesta utekajú, zajali okolo 2-tisíc civilistov a v zhruba 500 vozidlách ich odviezli na svoje pozície asi 40 kilometrov od Manbidžu, uviedla podľa AFP koalície SDF. Únos civilistov potvrdila aj sýrska exilová organizácia, ktorá má vo vojnou zmietanej krajine informátorov.

O mesto Manbidž proti IS bojuje koalícia, ktorá... Foto: Reuters, RODI SAID
syria O mesto Manbidž proti IS bojuje koalícia, ktorá si hovorí Demokratické sily Sýrie (SDF). Minulú sobotu ohlásila, že tzv. Islamský štát v meste porazila a že v ňom zostali len malé skupinky radikálov.

Manbidž leží pri tureckej hranici a vedie ním trasa, ktorú IS využíval pre zásobovanie svojich jednotiek v ďalších častiach Sýrie. SDF oznámila, že s pomocou leteckej koalície vedenej Spojenými štátmi zahajuje posledný útok na zostávajúcich radikálov. „Je to posledná operácia a posledné útoky,“ citovala agentúra Reuters hovorcu SDF Šarfána Darvíša. V centre mesta je podľa neho ešte asi 100 bojovníkov IS a využívajú civilistov ako ľudské štíty. Pri pokuse o útek niekoľko obyvateľov zabili. Boje o Manbidž sa začali v máji a po prvom rýchlom postupe okolím mesta sa spomalili z ohľadu na civilistov.

Trojhodinové prímerie ako pomoc pre Halab

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier v rozhovore s denníkom Frankfurter Allgemeine Zeitung ruskú ponuku prímeria v Halabe kritizoval ako neprijateľné riešenie. „Humanitárna prístup nemôže byť pod kontrolou výlučne jedného účastníka konfliktu,“ povedal.

OSN je pripravená pomôcť civilistom, ktorí v obkľúčenom Halabe uviazli, ale žiada, aby bojujúce strany každý týždeň prerušili boje na 48 hodín a umožnili bezpečný prejazd konvojov. Steinmeier v tejto súvislosti povedal, že trojhodinové prerušenie bojov nestačí na to, aby sa dalo zabrániť humanitárnej katastrofe.

Séria leteckých úderov proti oblastiam v Halabe, ktoré majú pod kontrolou vzbúrenci, usmrtila najmenej 18 ľudí vrátane detí a dvoch zdravotníčok, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na záchranárov v miestach útokov.

Halab je rozdelený na povstaleckú a vládnu časť. Armáde sa podarilo štvrte ovládané povstalcami obkľúčiť, ale povstalci si nedávno prebili cestu južnou časťou blokády a zaistili si priechod k posilám aj zásobovanie. Rusko tento týždeň oznámilo, že počnúc štvrtkom budú útoky každý deň na tri hodiny zastavené. Pred týždňom Rusko spolu so sýrskou armádou vyhlásilo otvorenie humanitárnych koridorov, kadiaľ môžu odchádzať civilisti a tiež bojovníci, ktorí sa chcú vzdať. OSN to však kritizovala a požiadala o pevnejšie záruky pre civilistov, pretože útoky pokračujú a vyznačené trasy neboli dostatočne bezpečné.

Saudskoarabská agentúra SPA oznámila že v Libanone zadržali tri občianky Saudskej Arábie a sedem ich detí. Skupina sa chcela pripojiť k bojom v Sýrii, upozornil na ňu manžel jednej zo žien. Rijád stojí v konflikte na strane tých, ktorí bojujú proti Damasku, a snaží sa zabrániť občanom Saudskej Arábie, aby sa pripájali k IS.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #civilisti #IS