Vodca IS v Afganistane sa stal obeťou amerického náletu

Pri útoku amerického bezpilotného lietadla údajne zahynul veliteľ radikálneho hnutia Islamský štát (IS) v Afganistane Háfiz Saíd. Oznámil to afganský veľvyslanec v Pakistane. Spávu potvrdil aj Pentagón.

12.08.2016 22:17
debata (26)

„Môžem potvrdiť, že vodca IS Háfiz Saíd a ďalší velitelia a bojovníci boli zabití pri útoku amerického bezpilotného lietadla 26. júla v okrese Kot v provincii Nangarhár,“ povedal agentúre Reuters afganský veľvyslanec Omar Zachilvál.

Saíd je označovaný za vodcu Islamského štátu v Afganistane a Pakistane. Predstaviteľ amerického ministerstva obrany následne vyhlásil, že správa afganských úradov je pravdivá a že Saíd prišiel o život v blízkosti afgansko-pakistanskej hranice.

Afganská tajná služba priniesla podobnú informáciu už vlani v júli, Islamský štát ju však následne poprel.

Pôvodom Pakistanec Saíd patril skôr k hnutiu Taliban, ale minulý rok prešiel k IS. Hnutie tzv. Islamský štát, ktoré ovláda rozsiahle územia v Iraku a Sýrii, sa k nevôli Talibanu stáva v Afganistane čím ďalej tým aktívnejším. Pripája sa k nemu viacero extrémistov, ktorí sa doteraz hlásili k Talibanu či k teroristickej organizácii Al-Kájda.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #útok #Hafiz Said #IS