Švédska ministerka rezignovala pre alkohol za volantom

Švédska ministerka pre vyššie vzdelávanie Aida Hadžialičová rezignovala na svoj post v menšinovej vláde premiéra Stefana Löfvena potom, čo ju policajná hliadka počas cestnej kontroly usvedčila z riadenia pod vplyvom alkoholu. Informovala o tom agentúra AP.

13.08.2016 14:11
Aida Hadžialičová Foto: ,
Švédska ministerka Aida Hadžialičová.
debata (8)

Policajti ministerke namerali 0,2 promile alkoholu v krvi, Hadžialičová potom priznala, že si za volant sadla po vypití dvoch pohárov vína.

„Bola to najväčšia chyba môjho života … a preberám za ňu zodpovednosť. Oznamujem preto svoju rezignáciu na funkciu ministerky,“ povedala 29-ročná politička na tlačovej konferencii. „Chápem, že som mnohých ľudí sklamala. Som na seba nahnevaná a hlboko to ľutujem,“ dodala.

Polícia zastavila Hadžialičovú vo štvrtok večer v prístavnom meste Malmö. Nameraných 0,2 promile alkoholu v krvi je presne tým množstvom, ktoré už švédske zákony netolerujú. Politička preto takmer určite príde o vodičský preukaz a hrozí jej až šesť mesiacov väzenia.

Hadžialičová sa narodila v Bosne a do Švédska sa dostala spolu s rodičmi v roku 1992, keď mala päť rokov. Vyštudovaná právnička je členkou sociálnej demokracie a do vlády ju vymenovali pred dvoma rokmi ako vôbec prvú moslimku v histórii krajiny.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #Švédsko #Aida Hadžialičová