Boko Haram zverejnila video s unesenými školáčkami

Nigérijská islamistická organizácia Boko Haram zverejnila na internete video, ktoré zachytáva údajne časť školáčok. Tie islamisti uniesli v apríli 2014 zo školy v Chiboku na severovýchode krajiny. Zahalená dievča na ňom hovorí, že niektoré z unesených sú ešte nažive, iné vraj zabili pri náletoch vládnych síl. Úrady vyzýva na prepustenie väznených bojovníkov Boko Haram, aby zvyšné unesené školáčky islamisti prepustili na slobodu.

14.08.2016 17:04
nigeria, chibok, boko haram, školáčky Foto:
Záber z videa, ktoré zverejnila islamistická skupina Boko Haram.
debata (3)

„Mali by vedieť, že ich deti sú stále ešte v našich rukách,“ hovorí ďalej na 11-minútovom videu umiestnenom podľa agentúry AFP na serveri YouTube maskovaný muž. Okolo neho sú vidieť dievčatá v závojoch sediace na zemi a ďalšie stojace v pozadí.

„Štyri desiatky týchto dievčat sa vydali podľa vôle Alaha (za islamistických bojovníkov),“ dodáva muž na videu. „Ďalšie zabili nálety.“

Záber z videa, ktoré zverejnila islmistická... Foto: Reuters
boko haram, chibok, školáčky, nigéria Záber z videa, ktoré zverejnila islmistická skupina Boko Haram.

Na videu, ktoré podľa agentúry AP umiestnil na twitteri nigérijský novinár, údajný bojovník Boko Haram varuje, že dievčatá zabijú, ak vláda bude postupovať proti jeho organizácii silou zbraní. Školáčky unesené v Chiboku drží podľa neho v zajatí bývalý vodca skupiny Boko Haram Abúbakar Shekau.

Islamisti z Boko Haram 14. apríla 2014 uniesli zo školy v nigérijskom Chiboku 276 dievčat. 57 z nich sa podarilo do niekoľkých hodín utiecť, zvyšných 219 bolo nezvestných. Koncom mája nigérijské bezpečnostné sily našli dve z unesených školáčok.

Organizácia Boko Haram chce v krajine vytvoriť fundamentalistický islamský štát. Útoky jej ozbrojencov si od roku 2009 vyžiadali najmenej 14-tisíc ľudských životov. Sunnitskí fundamentalisti terorizujú nielen severovýchod Nigérie, ale aj prihraničné oblasti susedných štátov – Kamerunu, Nigeru a Čadu. Zo všetkých týchto oblastí chcú vytvoriť štát s prísnymi pravidlami islamského práva šaría.

V regióne s fundamentalistami bojuje od vlaňajška medzinárodná vojenská misia, do ktorej Nigéria, Niger, Čad, Kamerun a Benin poslali celkom 8 700 mužov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #únos #Boko Haram #školáčky #Chibok