V Milwaukee sa opäť strieľalo, aktivovali Národnú gardu

Národnú gardu uviedli v nedeľu do pohotovosti v americkom štáte Wisconsin, aby mohla pomôcť polícii, ak vypuknú ďalšie nepokoje v prevažne černošskej štvrti mesta Milwaukee, kde policajt zastrelil muža, ktorý sa k nemu podľa úradov obrátil so strelnou zbraňou v ruke. V Milwaukee však už druhú noc po sebe pokračovali demonštrácie, opäť sa aj strieľalo.

15.08.2016 07:45
Wisconsin, protest, Milwuakee Foto: ,
Protestujúci pochodujú smerom k policajným zátarasám počas nepokojov po policajnej streľbe v Milwaukee.
debata (18)

Jeden postrelený bol prevezený do nemocnice, uviedla agentúra Reuters a dodala, že zatiaľ nie je jasné, či zranený bol policajt, ​​demonštrant, alebo náhodný okoloidúci. K prevoze muselo byť podľa polície použité obrnené vozidlo.

V meste už v noci zo soboty na nedeľu vypukli búrlivé protesty, ktoré prerástli vo vlnu násilností, podpaľačstvo a plienenie. Zranení boli podľa úradov štyria policajti. Dav postupne zapálil čerpaciu stanicu a niekoľko obchodov a fyzicky útočil na policajtov aj novinárov.

Protesty, pri ktorých lietali na policajtov kamene a ďalšie predmety, pokračovali aj v noci na pondelok. Najskôr pokojné pietne zhromaždenie asi 200 ľudí, ktorí zapaľovali sviečky, prerástlo v potýčky medzi približne stovkou demonštrantov a dvadsiatkou policajných ťažkoodencov.

Rozbuškou k protestom a násilia sa stal sobotňajší incident. Podľa úradov policajná hliadka počas cestnej kontroly zastavovala auto s dvoma mužmi, ktorí ale neuposlúchli výzvy a venovali sa „podozrivej činnosti“. Po streľbe sa ukázalo, že zastrelený bol 23-ročný černoch s dlhým trestným registrom. Mal pri sebe strelnú zbraň s 23 nábojmi, ktorá bola v marci ukradnutá. Strieľajúci policajt bol postavený dočasne mimo službu. Druhý muž z auta bol zadržaný, ide podľa úradov tiež o černocha.

Starosta Milwaukee Tom Barrett povedal, že zábery natočené jedným policajtom pri zásahu jasne dokazujú, že muž zastrelený políciou mal v ruke strelnú zbraň. Zabitý vodič sa podľa starostu volal Sylville Smith. Černochom bol podľa starostu aj strieľajúci policajt.

Černosi tvoria takmer 40 percent obyvateľov Milwaukee. Oblasť incidentu je známa násilím a vraždami. Z piatku na sobotu len niekoľko blokov od križovatky zomreli po streľbe dvaja ľudia.

V Spojených štátoch sa v posledných dvoch rokoch zdvihla vlna protestov po tom, čo policajti pri zásahoch zastrelili niekoľko černochov a aktivisti začali hovoriť o rasovej diskriminácii zo strany polície. Súčasnú vlnu napätia rozpútali na konci júna dva prípady, keď policajti zabili obyvateľa čiernej pleti v štátoch Louisiana a Minnesota. V texaskom Dallase začiatkom júla počas demonštrácie proti policajnému prístupu k černochom zastrelil černošský útočník päť policajtov a ďalších sedem zranil.

Aktivovali Národnú gardu

Národnú gardu uviedli v nedeľu do pohotovosti v štáte Wisconsin, aby mohla pomôcť polícii, ak vypuknú ďalšie nepokoje v štvrti mesta Milwaukee.

Policajný veliteľ v meste Edward Flynn v nedeľu oznámil, že videozáznam z policajtovej kamery ukazuje, že príslušník polície konal zjavne v rámci zákona, keď v sobotu strieľal na 23-ročného Sylvilla K. Smitha.

Starosta Tom Barrett nepokoje označil za „niečo, čo som počas svojho dospelého života v tomto meste ešte nezažil“. V uvedenej štvrti, podľa miestnych médií známej chudobou a kriminalitou, sa medzičasom situácia upokojila.

Smitha, zastreleného muža, v minulosti už mnohokrát zatkli a v sobotu ho zastavili pre „podozrivé správanie“, vyplýva zo slov policajného veliteľa a starostu. V ruke počas incidentu držal ukradnutú zbraň s 23 nábojmi, ktorú nepustil ani po výzve policajta.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #streľba #Milwaukee #Národná garda