Šéf Trumpovej kampane inkasoval milióny dolárov od Janukovyča

Meno Paula Manaforta, šéfa volebného štábu Donalda Trumpa, sa vyskytuje až v 22 prípadoch na zozname podozrivých finančných transakcií spojených s menom bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Napísal to americký denník The New York Times s odvolaním sa na informácie ukrajinskej protikorupčnej agentúry (NABU). Z jej dokumentov vyplýva, že Manafort dostal od prezidentskej Strany regiónov za svoje služby 12,7 milióna dolárov.

15.08.2016 14:36
Paul Manafort Foto: ,
Šéfa volebného štábu Donalda Trumpa Paul Manafort.
debata (44)

Šéf Trumpovho štábu, ktorý sa od 80. rokov minulého storočia venuje politickému poradenstvu, pôsobil na Ukrajine v rokoch 2007–2012. Ešte tento rok v máji mal podľa amerického denníka vo svojej kyjevskej kancelárii osobné veci a nábytok. Podľa ukrajinských vyšetrovateľov boli súčasťou Manafortovho ukrajinského biznisu nezákonné machinácie nezdokumentované v účtovných knihách.

Ukrajinskí prokurátori navyše vyšetrujú skupinu firiem z daňových rajov, prostredníctvom ktorých si ľudia z Janukovyčovho okolia zaobstarávali drahé nehnuteľnosti vrátane palácov s vlastným golfovým ihriskom a zoologickou záhradou, uviedol The New York Times. Medzi stovkami podozrivých transakcií je aj dohoda o predaji ukrajinskej káblovej televízie firme, za vznikom ktorej stoja Manafort a ruský miliardár Oleg Deripaska, blízky spojenec Vladimira Putina.

NABU uvádza, že zatiaľ sa nezistilo, či sumu 12,7 milióna dolárov uvedenú v spisoch Manafort skutočne dostal. Aj keď ho nevyšetrujú, musel si podľa prokurátorov uvedomovať okolnosti svojich finančných transakcií na Ukrajine. Sám Manafort na žiadosť amerického denníka o vysvetlenie nereagoval. Jeho advokát Richard Hibey poprel, že by Manafort akékoľvek uvedené sumy dostal.

Janukovyč podľa The New York Times pred svojím útekom do Ruska v roku 2014 často využíval rady Manaforta a jeho firmy, vďaka ktorým vyhral niekoľkoraké voľby. Počas toho obdobia sa Manafort nikdy neprihlásil na ministerstve spravodlivosti USA, čo zákon vyžaduje od osôb, ktoré môžu ovplyvňovať politiku USA v prospech zahraničných klientov.

Manažér volebnej kampane Trumpovej súperky Hillary Clintonovej americkému denníku potvrdil, že aj Demokratická strana informáciami o podozrivých stykoch Trumnpovho tímu disponuje. „Trump musí zverejniť všetky informácie o vzťahoch svojich zamestnancov a konzultantov s Ruskom,“ uviedol manažér Robby Mook.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Janukovyč #Paul Manafort