Útočník zo švajčiarskeho vlaku vraj nepoznal žiadnu z obetí

Útočník, ktorý v sobotu vo vlaku vo Švajčiarsku napadol cestujúcich horľavinou a nožom, vraj nepoznal žiadnu zo svojich obetí. K tomuto záveru dospeli švajčiarski vyšetrovatelia. Motív muža, ktorý sa po čine pokúsil o samovraždu a neskôr v nemocnici zomrel, zostáva nejasný.

16.08.2016 20:04
švajčiarsko, vlak, útok Foto: ,
Vlak, v ktorom vyčíňal 27-ročný muž.
debata (6)

Policajný hovorca Roman Dobler však podľa agentúry AP povedal, že nič nenasvedčuje tomu, že by útočník mal napojenie na politických alebo náboženských extrémistov.

Dvadsaťsedemročný Simon S. v sobotu vo vlaku na východe Švajčiarska napadol cestujúcich horľavinou a nožom. Okrem neho zomrela v dôsledku útoku v nemocnici aj tridsaťštyriročná Chorvátka. Zranenia utrpelo ďalších päť ľudí vrátane šesťročného dievčaťa, ktorá je stále v nemocnici, ale už je mimo ohrozenia života. Hospitalizované zostali aj ďalšie dve ženy: sedemnásťročná dievčina, ktorá je stále vo vážnom stave, a Štyridsaťtriroč­ná žena.

Vyšetrovatelia trvajú na tom, že s najväčšou pravdepodobnosťou nešlo o teroristický čin. Útočník žil v Lichtenštajnsku v podnájme, ktorý polícia prehľadala, oficiálne bydlisko však mal v kantóne susediacom s kantónom St. Gallen, kde sa útok odohral. Vyšetrovatelia zabavili pri prehliadkach niekoľko počítačov, externých diskov a mobilný telefón. Dáta z nich vyhodnocujú.

„Snažíme sa zostaviť čo najúplnejší obraz, ktorý by nám dal informácie o tom, čo ho prinútilo, aby urobil niečo také,“ povedal hovorca.

Išlo o prvý podobný útok vo Švajčiarsku v poslednej dobe. Séria útokov zasiahla v posledných 18 mesiacoch susedné Francúzsko a Nemecko, rovnako ako Belgicko. V Nemecku afganský žiadateľ o azyl v júli zranil vo vlaku sekerou štyroch ľudí.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #vlak #Švajčiarsko