Prílev migrantov do Grécka sa zvyšuje, za deň ich bolo 261

Prílev utečencov do Grécka sa opäť zvyšuje. V posledných 24 hodinách ich do krajiny dorazilo cez 260. V predchádzajúcich týždňoch to bolo len niekoľko desiatok denne, upozornili grécke úrady.

19.08.2016 13:07
debata (13)

Vo všetkých prípadoch ide o utečencov, ktorí sa dostali na grécke ostrovy vo východoegejskom mori z Turecka. Najviac, 139, ich dorazilo na ostrov Lesbos. Ďalší vystúpili na ostrovoch Chios, Samos, Leros a Karpathos. Oficiálne grécke úrady teraz v krajine evidujú okolo 58 000 utečencov.

V predchádzajúcich dňoch mierilo do Grécka nanajvýš 150 ľudí denne a v minulých týždňoch ich bolo dokonca len pár desiatok.

Do poslednej 24-hodinovej bilancie nezapočítali úrady asi 70 prisťahovalcov, ktorí stroskotali so svojou loďou na opustenom ostrovčeku na juhozápade Grécka pri polostrove Peloponéz. Pobrežné hliadky ich v piatok zachytili na ostrove Sapientza, kde loď nabehla v noci na plytčinu. Zatiaľ nie je jasné odkiaľ utečenci sú.

Miesto je vzdialené vzdušnou čiarou okolo 500 kilometrov od východoegejských ostrovov, kde sa vysídlenci mieriaci do Grécka z Turecka spravidla vyloďujú. Zhruba rovnako ďaleko sú ale tiež najbližší brehy Líbye.

Pred necelým týždňom grécke hliadky pri Peloponéze zadržali čln s 68 migrantmi. Pred uzavretím marcovej dohody medzi EÚ a Ankarou o vrátení migrantov priplávalo do Grécka v priemere 2 000 utečencov denne. V apríli denný priemer klesol na 121 migrantov, k máju to bolo 55 ľudí za deň, v júni 51 a v júli 59.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #migranti