Dodávateľ zbrane pre strelca z Mníchova asi nakupoval aj v ČR

Tridsaťjedenročný muž, ktorý predal strelnú zbraň útočníkovi z Mníchova, podľa svojho tvrdenia nakupoval zbrane aj v Českej republike. Uviedol to magazín Spiegel, podľa ktorého predajca zbraní Philipp K. obchodoval aj na Slovensku alebo vo Švajčiarsku. Osemnásťročný David Ali Sonboly v júli jednou zo zbraní od Philippa K. zabil deväť ľudí a potom aj seba.

22.08.2016 11:04
mníchov, streľba Foto: ,
Streľba v nákupnom stredisku Olympia v Mníchove si 22. júla vyžiadala deväť obetí. Ďalších 21 ľudí utrpelo zranenia, medzi nimi aj deti.
debata (1)

Philipp K. na nákup aj predaj zbraní a munície využíval takzvaný Darknet, čo je ťažko prístupná, anonymná časť internetu využívaná okrem iného na nelegálne obchody. Spomínaný muž v Darknete podľa Spiegelu vystupoval pod prezývkou Rico.

V komunikácii s ostatnými užívateľmi tejto siete o sebe prezradil okrem iného to, že zbieranie zbraní je jeho zvláštne hobby. Tvrdil, že za ich nákupom jazdil opakovane do zahraničia. V Česku vraj kúpil zbrane Česká 85 a PM-63 s tlmičom, na slovenskom dokonca kalašnikov.

Rico na sieti tiež poznamenal, že jeho životným snom je účasť na tretej svetovej vojne. Za zločinca sa ale nepovažoval, „ak sa odhliadne od držania zbraní“.

Polícia predajcu zbraní Philippa K. zatkla v polovici augusta, práve vďaka jeho predchádzajúcim obchodom. Dohovorila s ním fingovaný obchod, keď predstierala záujem o dvojicu zbraní a nábojov v hodnote 8 000 eur. Tridsaťjedenročného muža, ktorý už v predchádzajúcej komunikácii pripustil, že Sonbolymu predal zbraň, potom strážcovia zákona zatkli, keď malo dôjsť k odovzdaniu zbraní.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zbraň #streľba v Mníchove