Pátranie po zlatom vlaku v Poľsku museli prerušiť

Hľadači pokladov museli prerušiť pátranie po tajomnom vlaku s nacistickým zlatom, ukrytom podľa legiend pod zemou na juhu Poľska. Vrtná súprava, ktorá mala byť nasadená do zemných prác na vytipovanom mieste, totiž uviazla v blate.

22.08.2016 15:40
debata (11)

Podľa desiatok rokov starých povestí nacisti na konci vojny vypravili z Vroclavi obrnený vlak plný zlata a cenností. Pred Červenou armádou vlak schovali v podzemnom tuneli pri Walbrzychu neďaleko hraníc s Českom.

„Nie je možné pokračovať v práci. Stroj váži 30 ton a jednoducho uviazol,“ vysvetlil kapituláciu pred rozmarmi počasia hovorca celého podniku Andrzej Gaik. Hľadanie vlaku má pokračovať najskôr od stredy, pokiaľ terén, podmáčaný lejakmi, medzitým vyschne.

Poľsko-nemecká dvojica hľadačov pokladov začala minulý týždeň za pomoci ťažkej techniky na 65. kilometri železničnej trate medzi Vroclavou a Walbrzychom pátranie po podzemnom tuneli, v ktorom sa má podľa legiend skrývať tajomný nacistický vlak so zlatom.

Jeho „nález“, opierajúci sa zatiaľ len o radarové snímky a ďalšie záznamy prístrojov, ohlásili Poliak Piotr Koper a Nemec Andreas Richter miestnym úradom prakticky presne pred rokom. Po získaní potrebných povolení sa pustili do kopania sond, ktoré majú existenciu tajomného vlaku potvrdiť, alebo vyvrátiť.

Dnešok mal byť v znamení „druhej etapy“ hľadania „zlatého vlaku“ pri 65. kilometri trate medzi Vroclavou a Walbrzychom. Predchádzajúcich päť dní práce ťažkej techniky na mieste, kde vraj kedysi viedla spomínaná trať, k ničomu neviedlo. Pátrači museli pripustiť, že sľubné geologické anomálie, vykazované prístrojmi, nesvedčia o existencii skrytého tunela s obrneným vlakom, ako si spočiatku mysleli, ale sú dielom dávneho ľadovca.

Dvojica hľadačov sa preto rozhodla namiesto hĺbenia priekop skúsiť sériu vrtov v blízkosti viaduktu. Zostáva presvedčená, že pod vrstvou horniny, ktorú musia prevŕtať, sa ukrýva tunel. „Delí nás od neho viac ako 20 metrov,“ vyhlásil Piotr Koper podľa denníka Gazeta Wyborzca.

Denník podotkol, že rovnaká vrtná súprava, ktorá pri Walbrzychu uviazla v blate, je miestnym obyvateľom už dobre známa z hľadania tajuplného podzemného mesta. Ani to sa doteraz nepodarilo nájsť.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #pátranie #zlato #Legenda