V Taliansku bojovali s časom o záchranu živých, zahynulo 267 ľudí

V srdci Talianska sa od stredy nespí. Stovky záchranárov so psami, buldozérmi i holými rukami bojovali s časom o životy ľudí, ktorí po ničivom zemetrasení zostali pod troskami domov. Vyslobodili vyše dvesto živých vrátane detí.

26.08.2016 07:25 , aktualizované: 09:11
Pescara del Tronto, zemetrasenie v Taliansku,... Foto: ,
Záchranári pri pátraní po obetiach zemetrasenia v Pescara del Tronto.
debata

Počet obetí zemetrasenia, jedného z najničivejších v modernej histórii Talianska, ale medzitým stúpol na vyše 267. V konečnom dôsledku však môže byť ešte vyšší ako pri zemetrasení v Aquile v roku 2009, pri ktorom zahynulo 309 ľudí.

Zemetrasenie so silou 6,2 stupňa Richterovej stupnice zasiahlo hornatú oblasť južne od Perugie a štyri mestečká Amatrice, Accumoli, Arquata a Pescara del Tronto. Mnohé odľahlé dedinky museli niekoľko hodín čakať na pomoc. V oblasti dňom i nocou pracovali záchranári. Z času na čas požiadali ostatných, aby zostali ticho.

Počet obetí vzrástol na 267

Počet obetí stredajšieho zemetrasenia v strednom Taliansku sa zvýšil na 267, oznámil to úrad civilnej ochrany. Takmer 400 zranených je v nemocniciach, uviedla agentúra Reuters. V oblasti dochádza aj naďalej k následným otrasom, od zemetrasenia zo stredajšieho skorého rána ich bolo už vyše 900, 57 len od piatkovej polnoci. (čtk)

„Tu dole niečo počuť. Ticho, ticho!… Giulia, Giulia, poď, Giulia,“ tak zachytila televízna kamera jedného zo záchranárov v Pescare del Tronto. V stredu večer, vyše 17 hodín po zemetrasení, napokon z trosiek vytiahol 10-ročné živé dievčatko. Vzápätí akoby všetkým okolo padol kameň zo srdca a spustili potlesk.

Prírodná katastrofa si podľa štvrtkových oficiálnych údajov vyžiadala už najmenej 267 obetí, medzi nimi aj päť Rumunov, jeden Španiel a jeden Albánec. Stále však nie je jasné, koľko ľudí zostalo pod troskami. Počet obetí napokon môže byť podľa šéfa úradu pre civilnú ochranu obyvateľstva Fabrizia Curcia „horší ako v Aquile“.

Pátranie vo štvrtok pokračovalo celý deň. Podľa záchranára Lorenza Botiho pocit, keď zachránia živých, sa nedá opísať. So svojim tímom pomohol z trosiek 15 ľuďom, tých, ktorým sa už pomôcť nedalo, nechcel rátať. „Bolo tam tak veľa detí,“ povedal pre denník Guardian. Medzi obeťami je aj 18-mesačné dievčatko, ktorého matka prežila zemetrasenie v Aquile. V troskách zahynula aj štvorčlenná rodina vrátane dvoch chlapcov, jeden mal osem mesiacov a druhý deväť rokov.

Prácu záchranárov komplikuje hornatý terén, ale aj následné otrasy zeme. Mnohé budovy, ktoré zostali stáť, sú nestabilné. Popoludní mestečko Amatrice vystrašil silný otras so silou 4,3 stupňa, pri ktorom sa zrútil jeden z poškodených do­mov.

„Situácia je stále veľmi nebezpečná,“ povedal Boti. Španielsky záchranár Juan Manuel La Cueva, ktorý pricestoval z Malagy, bol včera ráno presvedčený, že pod troskami so svojimi psami stále môžu nájsť živých ľudí. Dôležité sú podľa neho prvé tri dni po katastrofe, keď ľudia majú šancu vydržať bez vody. „Nájdeme ich. Spať budem, keď sa vrátim do Španielska,“ povedal odhodlane.

Špagetami na pomoc Amatričanom

Namiesto kulinárskej oslavy katastrofa. Mestečko Amatrice malo mať tento víkend tradičný gastronomický festival. Veď práve odtiaľ pochádza celosvetovo známa omáčka amatriciana, ktorej základom sú paradajky a slanina. Aj preto bolo v Amatrice plno turistov. Chceli ochutnať amatricianu priamo v Amatrice, ako sa tam podľa pôvodného receptu pastierov po stáročia robí. Teraz je horské mestečko, ktoré bolo považované za jedno z najkrajších v Taliansku, takmer zrovnané so zemou. Čo s ním bude?

Kto pomôže ľuďom, ktorí prežili, keď sa o nich už nebude hovoriť v médiách? Bloger Paolo Campana, ktorý sa zaoberá gastronómiou, prišiel s nápadom. Vyzval všetky talianske reštaurácie vo svete, aby za každé podávané špagety s omáčkou amatriciana, dali cez Červený kríž dve eurá na pomoc ľuďom postihnutých zemetrasením. Za pár hodín sa do akcie prihlásilo vyše 600 reštaurácií a cez CNN sa výzva šírila ďalej. Pridal sa k nej aj slávny kuchár Jamie Oliver s niektorými svojimi talianskymi reštauráciami v Británii.

Do postihnutej oblasti prišiel aj premiér Matteo Renzi. „Teraz cítime strašnú bolesť. Ale od zajtra budeme pracovať na obnove,“ povedal Renzi. Pomoc do postihnutých oblastí prichádzala z mnohých častí Talianska. Prišli stovky dobrovoľníkov, ďalší boli darovať krv, v Ríme sa organizovali zbierky na pomoc ľuďom postihnutých zemetrasením, na obnovu pôjde aj nedeľný výnos zo štátnych múzeí.

Pre tých, čo prežili, úrady a Červený kríž zriadili stanové tábory, v ktorých je vyše 2-tisíc ľudí. Niektorí strávili noc vo svojich autách alebo u príbuzných v oblastiach, ktoré neboli postihnuté zemetrasením.

„Čo už môžeme stratiť? Prišli sme o dom. Zomrelo tak veľa príbuzných a priateľov. Stratili sme všetko, ešte aj náš strach,“ povedala jedna zo žien, ktoré pohromu prežili. „Bude to naša prvá noc nočnej mory. Tú minulú som sa zobudil na zvuk, ktorý pripomínal bombu,“ skonštatoval Alessandro Gabrielli predtým, ako sa chystal prespať v stane krízovej pomoci.

Najviac postihnuté bolo mestečko Amatrice. „Už viac nie je,“ povedal pred kamerami jeho nešťastný starosta Sergio Pirozzi. Približne 200 obyvateľov zahynulo, medzi nimi mnohí jeho priatelia a vyše 40 ľudí bolo ešte včera ráno nezvestných. „Naše srdce je zlomené, ale vzchopí sa,“ dodal.

Seizmológovia medzitým varovali, že oblasť môže postihnúť ďalšie zemetrasenie. „Po veľkom zemetrasení ako toto je veľmi pravdepodobné, že príde ďalšie veľké zemetrasenie – nie veľmi ďaleko odtiaľ,“ upozornil pre BBC Warner Marzocchi z talianskeho Národného inštitútu geofyziky a vulkanológie.

Vo štvrtok podvečer záchranárom už dochádzali sily i čas na nájdenie živých. Ich koordinátor Giovanni Coviello predpokladal, že neskoro večer pátranie po živých skončia. „Sme veľmi veľmi unavení, ale musíme pokračovať,“ povedal pre BBC s tým, že záchranári robia, čo môžu a pod troskami hľadajú aj holými rukami. Ďalší zo záchranárov dodal, že musia veriť, že je šanca vyslobodiť ešte niekoho živého.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #zemetrasenie