Soby, ktoré zabil v Nórsku blesk, zostanú na mieste

Telá viac ako troch stoviek sobov, ktoré na konci augusta zabil v strednom Nórsku úder blesku, zostanú na mieste udalosti, kde sa rozložia. S odvolaním sa na nórsku agentúru na ochranu životného prostredia o tom informoval server The Local. Mnohým mŕtvych párnokopytníkov však vedci odrezali hlavu.

01.09.2016 15:10
nórsko, soby Foto: ,
Cez plošinu Hardangervidda vedú dôležité migračnej chodníky sobov. Koncom leta a koncom zimy ich tadiaľ každoročne prechádzajú tisíce.
debata (40)

„Nemáme v pláne odvážať soby z náhornej plošiny,“ uviedol zástupca nórskej agentúry na ochranu životného prostrednej Erik Lund. Prítomnosť mŕtvych zvierat v prírode je bežná, aj keď koncentrácia toľkých mrcín na jednom mieste je neobvyklá, pripustil Lund.

Miesto na plošine Hardangervidda medzi Bergenom a Oslom, na ktorej blesk 323 divoko žijúcich zvierat zabil, sa nenachádza v blízkosti obľúbených turistických trás či vodných zdrojov, a ich pomalé rozkladanie tak nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo, zdôvodnil rozhodnutie úradu ochranár.

Už v nedeľu na miesto neobvyklého nešťastia prišla skupina nórskych vedcov, ktorí dospelým zvieratám odrezali hlavy, aby mohli preskúmať ich mozgy.

Cez plošinu Hardangervidda vedú dôležité migračné chodníky sobov. Koncom leta a koncom zimy ich tadiaľ každoročne prechádzajú tisíce. V celom Nórsku žije podľa odhadov okolo 25-tisíc divokých sobov.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #blesk #soby