Merkelová a Hollande chcú na G20 rokovať aj o mieri na Ukrajine

Francúzsko a Nemecko chcú na dvojdňovom summite skupiny najväčších svetových ekonomík G20, ktorý sa začne v nedeľu v Číne, rokovať aj o pokroku v mierovom procese na východe Ukrajiny. Po stretnutí s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom v meste Évian to podľa agentúry DPA vyhlásila nemecká kancelárka Angela Merkelová.

02.09.2016 22:29
debata (69)

„Nemecko a Francúzsko sa na tom veľmi dobre zhodli,“ povedala Merkelová. Takzvaný Minský mierový proces, ktorý stanovuje cestu k zmiereniu, teraz nevykazuje žiadne pokroky. Rusko, Ukrajina a proruskí separatisti sa navzájom obviňujú z prešľapov proti mierovej dohode.

Merkelová sa s Hollandom zišla pri príležitosti podnikateľského fóra. Témou rozhovorov oboch štátnikov bol aj budúce odchod Británie z Európskej únie: v tejto súvislosti sa Merkelová s Hollandom zhodli na potrebe rýchlych rozhodnutí v otázkach vnútornej bezpečnosti a digitalizácie hospodárstva.

Kancelárka tiež povedala, že Európa potrebuje rýchle rokovania inštitúcií EÚ. Hollande na schôdzke oznámil, že Berlín s Parížom v najbližších dňoch predložia návrhy na úzku spoluprácu v obrane.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #G20 #Angela Merkelová #Francois Hollande #Ukrajina