Putin nabádal na opatrnosť voči KĽDR, chce návrat rokovaní

Ruský prezident Vladimir Putin na Východnom hospodárskom fóre varoval pred krokmi, ktoré by mohli ďalej zvýšiť napätie vo vzťahoch so Severnou Kóreou. Prisľúbil, že Rusko sa pokúsi prinútiť KĽDR k návratu na rokovania o severokórejskom jadrovom programe.

03.09.2016 10:36
putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin na Východnom hospodárskom fóre vo Vladivostoku.
debata (47)

Podľa Putina je potrebné postupovať veľmi opatrne, „aby severokórejské vedenie nebolo vyprovokované k nejakým krokom na obranu národnej bezpečnosti“.

„Zachovali sme si isté komunikačné kanály so Severnou Kóreou a využijeme ich na to, aby sa zmiernila terajšia ostrá konfrontácia,“ prisľúbil ruský vodca. Akékoľvek kroky, ktoré by viedli k ďalšiemu vyhroteniu situácie, považuje za kontraproduktívne.

KĽDR ohrozuje susedov

Putin sa vo Vladivostoku stretol s juhokórejskou prezidentkou Pak Kun-hje. Tá na fóre označila KĽDR za príčinu, pre ktorú nie je naplno využitý potenciál ruského Ďalekého východu so zásobami ropy a zemného plynu. Stabilitu a rozvoj regiónu ohrozuje jadrový a raketový program KĽDR, ktorá urobila už štyri jadrové testy a v posledných rokoch podnikla takmer dve desiatky skúšok balistických rakiet.

„Ak nedokážeme zabrániť vývoji jadrovej zbrane, v neďalekej budúcnosti sa severokórejská jadrová hrozba stane realitou,“ varovala juhokórejská prezidentka.

Sporné Kurilské ostrovy

Japonský premiér Šinzó Abe, s ktorým Putin rokoval v piatok, na Vladivostockom fóre opäť apeloval na vyriešenie rusko-japonského územného sporu o Kurilské ostrovy.

"Vladimír, sme z jednej generácie. Prejavme odvahu, preberme zodpovednosť a prekonáme prekážky a zanecháme budúcim pokoleniam svet, v ktorom Rusko a Japonsko využijú svoj obrovský potenciál. Urobme bodku za nenormálnou situáciou, ktorá trvá už viac ako 70 rokov, a spoločne začnime novú éru rusko-japonských vzťahov, "zdôraznil Abe.

„Šinzó, každý z nás sa na problém pozerá z hľadiska svojich národných záujmov. Ale zhodujeme sa v tom, že problém musíme vyriešiť,“ odvetil Putin. Minulosť by podľa neho nemala brániť pokroku a tiež je potrebné zamyslieť sa nad tým, ako sa zbaviť problému, ktorý bráni v rýchlejšom postupe. Putin ubezpečil o ochote podniknúť rozhodnejšie kroky, „ale musia to byť kroky dobre pripravené“. Znovu zdôraznil, že vyriešenie sporu si vyžaduje veľa dôvery a tiež to, aby sa ani jedna strana necítila porazená.

Japonsko a Rusko sa od roku 1945 sporia o južnú časť súostrovia a doposiaľ preto nepodpísali mierovú zmluvu, viac ako 70 rokov po skončení vojny. Tokio vznáša na základe dohody z roku 1855 nárok na ostrovy Iturup, Kunašir, Šikotan a skupinu ostrovčekov Habomai, ktoré na konci druhej svetovej vojny anektoval Sovietsky zväz. Tokio ruskú zvrchovanosť nad nimi neuznáva.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Vladimir Putin