Čína dočasne uzatvorila najvyšší a najdlhší sklenený most na svete

V Číne dočasne uzatvorili najvyšší a najdlhší sklenený most na svete, ktorý v čínskej provincii Chu-nan preklenuje horské údolie. Stalo sa tak len 13 dní po jeho sprístupnení pre verejnosť.

03.09.2016 17:10
debata

Príčinou však nie je konštrukčná chyba, ale nával návštevníkov, ktorý si vynútil vykonanie „aktualizácie interného systému“, informovala agentúra Sinchua s odvolaním sa na prevádzkovateľa mos­ta.

Most je projektovaný pre 8 000 návštevníkov denne (naraz sa ich na ňom môže nachádzať 800), ich počet však prekračoval hranicu 10 000 osôb, čo spôsobilo problémy s hardvérom a softvérom. Otvorený bude po vykonaní aktualizácie a z nej vyplývajúcich zmien návštevného poriadku, ktoré musia schváliť úrady, dodala Sinchua.

Most dlhý 430 a široký šesť metrov preklenuje kaňon v národnom parku Čang-ťia-ťie, ktorého dno sa nachádza približne 300 metrov pod ním. Otvorený bol 20. augusta. Kto sa chce po ňom prejsť, musí zaplatiť 138 jüanov (okolo 18 eur) a rezervovať si termín deň vopred.

Návštevníci kráčajú po 99 priehľadných platniach. Zakázané sú vysoké podpätky, ako aj kamery a selfie palice, pretože padajúce ostré predmety by mohli poškriabať sklo.

Národný park Čang-ťia-ťie je obľúbeným cieľom turistov. Tamojšie hory boli zdrojom inšpirácie pre tvorcov filmového trháka Avatar.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Most