V Paríži začne v októbri fungovať prvé utečenecké stredisko

V Paríži začne v polovici októbra fungovať prvé miestne stredisko pre utečencov, oznámila starostka mesta Anne Hidalgová. V zariadení na severe francúzskej metropoly bude spočiatku asi 400 miest.

06.09.2016 14:41
debata (2)

Migranti výhradne mužského pohlavia tu budú môcť zostať niekoľko dní, počas ktorých im bude poskytnutá lekárska pomoc aj psychologická podpora, uviedla Hidalgová.

Druhé centrum určené pre ženy, deti a zraniteľné osoby s kapacitou 350 miest sa otvorí na konci roka na parížskom predmestí Ivry-sur-Seine. „Ak bude potrebné zriadiť ďalšie také miesta, tak to urobíme,“ povedala Hidalgová, citovaná agentúrou AFP. Dodala, že tieto strediská majú existovať len na prechodný čas a „za dva až štyri roky by mali slúžiť pre iné projekty“ a bude treba ich uvoľniť.

Vedenie mesta chce podľa denníka Le Monde zriadením utečeneckého strediska zabrániť tomu, aby v uliciach metropoly kempovali stovky utečencov, pre ktorých je Francúzsko väčšinou len prechodnou stanicou. Počiatočná investícia je podľa Hidalgovej 6,5 milióna eur, z ktorých 80 percent zaplatil Paríž a zvyšok štát.

Od júna 2015 nechala parížska radnica vypratať dvadsiatku provizórnych táborísk utečencov v metropole. Migrantov presúvala do telocviční, ubytovní alebo utečeneckých centier inde vo Francúzsku. Naposledy takto zo severu Paríža odviezla do iných zariadení niekoľko sto obyvateľov jedného táboriska.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #utečenecký tábor