Humanitárne organizácie v Sýrii prerušili spoluprácu s OSN

Celkom 73 humanitárnych organizácií, ktoré pôsobia v Sýrii, oznámilo, že prerušujú spolupráci s OSN. Prekážajú im zásahy vlády sýrskeho prezidenta Bašára Asada do rozdeľovania pomoci v obliehaných oblastiach. Informoval o tom server francúzskej televízie France24.

09.09.2016 12:49
debata (18)

OSN oznámila, že bude s humanitárnymi organizáciami i naďalej spolupracovať, a to aj napriek ich rozhodnutiu prestať sa zúčastňovať na programe OSN, ktorý sa týka zdieľania informácií o dianí v Sýrii. Tento program má za cieľ koordinovať reakciu na humanitárne krízy v blízkovýchodnej krajine, kde prišli o strechu nad hlavou milióny ľudí a státisíce ich boli zabitých. Z obliehaných miest často prichádzajú správy o otrasných hygienických podmienkach a hladovaní.

V otvorenom liste Úradu pre koordináciu humanitárnych záležitostí OSN (OCHA) mimovládne organizácie okrem iného napísali, že „je jasné“, že vláda prezidenta Bašára Asada má „významný a podstatný vplyv na prácu agentúr OSN sídliacich v Damasku“.

Podľa organizácií sýrska vláda zasahuje do rozdeľovania humanitárnej pomoci, blokovala napríklad dovoz pomoci do obliehaných oblastí a tiež musel byť z niektorých konvojov kvôli Damasku odstránený všetok zdravotnícky materiál. Vládny vplyv je údajne vidieť aj na ďalších partneroch OSN v Damasku, napríklad na sýrskom Červenom polmesiaci (SARC). Napriek snahám o koordináciu pomoci prostredníctvom programu OSN robia „agentúry OSN sídliace v Damasku a ich hlavný partner SARC konečné rozhodnutia politických vplyvov sýrskej vlády“, stojí v liste mimovládnych organizácií. K mnohým ľuďom v oblastiach, ktoré nie sú pod kontrolou vlády, sa tak pomoc vôbec nedostane.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN #humanitárna pomoc