Spomienka na teroristické útoky z 11. septembra sa začala tichom

Spomienková ceremónia pri príležitosti 15. výročia teroristických útokov na USA z 11. septembra 2001 sa začala v nedeľu v New Yorku na tzv. Ground Zero, teda na niekdajšom mieste mrakodrapov Svetového obchodného centra (WTC).

11.09.2016 16:06 , aktualizované: 20:50
11.september, new york, wtc, Foto: ,
Od najkrvavejších útokov na Ameriku uplynulo už 15 rokov.
debata (71)

Obrad sa začal minútou ticha a vyzváňaním zvonov o 08.46 h miestneho času (14.46 h SELČ), teda v práve vo chvíli, keď pred 15 rokmi teroristami riadené lietadlo narazilo do severnej veže WTC, nazývaného aj Dvojičky. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Po minúte ticha sa príbuzní obetí pustili do čítania mien takmer 3 000 ľudí, ktorí 11. septembra 2001 prišli o život, keď štyri dopravné lietadlá unesené teroristami vrazili do Dvojičiek, do sídla ministerstva obrany Pentagón pri hlavnom meste Washington a do poľa v americkom štáte Pensylvánia. Išlo o najtragickejší teroristický útok na americkej pôde.

Prezident Barack Obama si obete pripomenul minútou ticha v súkromí v Oválnej pracovni Bieleho domu. Obama v prejave na zhromaždení v Pentagone vyhlásil, že americký národ na obete z 11. septembra nikdy nezabudne. „Láska a vernosť nech ťa neopúšťa, pripútaj si ich k hrdlu, vyry do srdca,“ citoval šéf Bieleho domu Knihu prísloví z biblického Starého zákona.

Prezident poukázal na rôznorodosť Ameriky a vyzval spoluobčanov, aby sa nenechali od nepriateľov rozdeliť. Dnešný deň je podľa neho ťažký, ale „odkrýva lásku a vernosť v našich srdciach a v srdciach celého národa“.

Prezident Barack Obama si uctil obete útokov... Foto: Reuters, JOSHUA ROBERTS
11.september, pentagon, barack obama, Prezident Barack Obama si uctil obete útokov príhovorom pri Pentagone.

Medzi prizerajúcimi boli aj prezidentskí kandidáti Hillary Clintonová a Donald Trump, ktorí v deň tragického výročia prerušili kampaň. V súlade s tradíciou platnou od roku 2011 sa žiadny politický prejav nečaká.

Pätnáste výročie najkrvavejšieho teroristického útoku na americkej pôde si pripomenuli aj vo Washingtone, kde útočníci uneseným lietadlom narazili do budovy Pentagonu, a v pensylvánskom Shanksville, kam dopadlo ďalšie lietadlo, ktorého cestujúci sa teroristom postavili.

Miesto útokov sa za 15 rokov výrazne zmenilo.... Foto: Reuters, ANDREW KELLY
11.september, new york, wtc, Miesto útokov sa za 15 rokov výrazne zmenilo. Vyrástlo nové WTC, hotely, obchodné centrá. Vzniklo aj múzeum obetí.

Ground Zero, ako Newyorčania miesto teroristického útoku nazvali, sa za pätnásť rokov výrazne zmenilo. Na mieste dvoch zničených veží Svetového obchodného centra (WTC) vyrástli nové výškové budovy, najvyššie na západnej pologuli. V okolí sú nové hotely a obchodné centrá, pamiatke mŕtvych je venované Múzeum 11. septembra. Na mieste zničených mrakodrapov sú dve vodné nádrže, ktoré lemujú panely s menami všetkých obetí.

Organizátori sa držia zámeru, aby aj pri výročných akciách bola pieta výhradne nepolitická. Najväčšia pozornosť je venovaná pozostalým, smútočné akcie sú tiež pripomienkou statočnosti newyorských policajtov a hasičov. Na Bielom dome a vládnych budovách vlaje americká vlajka spustená na pol žrde.

Clintonová vyzvala Američanov, ktorým sa páči „chvastanie Donalda Trumpa o porážke Islamského štátu“, aby si uvedomili rozdiel medzi skutočnou a predstieranou silou. Vopred nahratý rozhovor vysielala televízia CNN v čase, keď Clintonová aj Trump vzdávali na Manhattane poctu obetiam teroristického útoku na New York a Washington.

„Je to fiktívna sila, keď neviete, o čom hovoríte, a keď sa uchyľujete k urážlivým rečiam, ktoré nám v skutočnosti sťažujú prácu. Bez ohľadu na to, ako v danom okamihu príhovor vyznieva,“ vyhlásila bývalá ministerka zahraničia. „Je to skutočná sila, keď stojíte pri americkým ľudom s uistením, že Islamský štát porazíme, ale nesmieme pritom doma otvárať dvere ľuďom, ktorí chcú byť súčasťou tohto hnutia,“ dodala.

Pamiatku obetí si uctili stovky ľudí aj v pensylvánskom Shanksville, kde sa zrútilo lietadlo unesené teroristami, keď sa cestujúci pokúsili únoscov premôcť. Zahynulo 40 pasažierov a členov posádky. Lietadlo letelo na linke z Newarku v New Jersey do kalifornského San Fancisca. Na mieste katastrofy vybudovali Národný pamätník letu 93.

Pri útokoch na východné pobrežie USA, ktoré vykonala teroristická organizácia al-Kajdá, zahynulo 2 977 ľudí a 19 únoscov. V lietadlách, ktoré sa stali smrtiacou zbraňou, zomrelo 265 osôb vrátane únoscov.

Pri spomienkovej ceremónii si každoročne... Foto: Reuters, ANDREW KELLY
11.september, pamätník, ground zero, new york, Pri spomienkovej ceremónii si každoročne Američania pripomínajú mená všetkých obetí útoku.

Clintonovú v New Yorku postihli mdloby z prehriatia

Demokratickú prezidentskú kandidátku Hillary Clintonovú postihli mdloby počas pietneho zhromaždenia v New Yorku, venovaného ucteniu pamiatky obetí teroristického útoku zo septembra 2001. Oznámila to televízia Fox News. Volebný štáb podľa agentúry Reuters potvrdil, že Clintonovú postihli mdloby z tepla, ale už sa cíti „oveľa lepšie“.

Clintonová spomienkové zhromaždenie predčasne opustila. Cestou do pristaveného auta sa jej podľa Fox News podlomili kolená, stratila topánku a do auta jej pomohli telesní strážcovia. „Zjavne ju postihli zdravotné problémy,“ konštatovala televízia.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #New York #Washington #11. september #WTC