KĽDR vraj dokončila prípravy na ďalší jadrový test

Severná Kórea dokončila prípravy na ďalší jadrový test. Informovala o tom juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na vládne zdroje. KĽDR by podľa zdrojov pre túto skúšku mohla využiť doteraz nepoužitý tunel vo svojej testovacej oblasti. V piatok Severná Kórea vykonala svoj piaty jadrový test, podľa expertov doteraz najsilnejší.

12.09.2016 07:29 , aktualizované: 12:02
debata (13)

Spojené štáty údajne v reakcii na test plánujú vyslať na prelet nad územím spojeneckej Južnej Kórey dva svoje bombardéry schopné niesť jadrové zbrane. K podobnej demonštrácii silí Washington pristúpil už po skorších nukleárnych skúškach KĽDR.

Hovorca juhokórejského ministerstva obrany Mun Sang-kjun vyhlásil, že juhokórejská a americká rozviedka sú presvedčené, že KĽDR je schopná kedykoľvek odpáliť ďalšiu jadrovú bombu. „Boli získané indície, podľa ktorých Severná Kórea dokončila prípravy na vykonanie jadrového testu v akýkoľvek čas dobu v treťom tuneli, ktorý predtým nebol použitý,“ uviedol podľa agentúry Jonhap jeden zo zdrojov.

Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje označila severokórejské jadrové zbrane a rakety za bezprostrednú hrozbu a varovala, že „ďalšie provokácie KĽDR môžu priniesť riziko vojny na Kórejský polostrov“.

Jeden z predstaviteľov juhokórejského ministerstva zahraničia vyzval Bezpečnostnú radu OSN, aby po piatom nukleárnym teste KĽDR prijala novú, prísnejšiu rezolúciu voči Severnej Kórei. Podľa neho by sankcie mali zahŕňať ďalšie severokórejské osobnosti a inštitúcie.

Pre nové sankcie sa už minulý týždeň vyslovil aj americký prezident Barack Obama. Americký osobitný vyslanec pre KĽDR Sung Kim cez víkend vyhlásil, že Spojené štáty by mohli bez ohľadu na sankcie OSN prijať ešte ďalšie bližšie neurčené jednostranné opatrenia voči Severnej Kórei v súvislosti s jej najnovším jadrovým testom.

Čínske ministerstvo zahraničia však zdôraznilo, že sankcie samy o sebe nemôžu otázku severokórejských jadrových zbraní vyriešiť. Varovalo, že jednostranné akcie povedú len do slepej uličky.

Peking je najbližším spojencom severokórejského komunistického režimu a hlavným dodávateľom pomoci KĽDR. Západ Čínu opakovane vyzýva, aby vyvinula na Severnú Kóreu väčší tlak. „Čína vyvinula veľa úsilia, aby udržala mier a stabilitu na Kórejskom polostrove. Jadrom problému nie je Čína, ale Spojené štáty,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Chua Čchung-jing na pondelňajšej tlačovej konferencii.

Šéf severokórejskej diplomacie Ri Jong-ho v pondelok pricestoval na návštevu do Pekingu, informovala japonská tlačová agentúra Kjódó. Minister, ktorý bol menovaný do funkcie v máji, má pokračovať v diplomatickej ceste ďalej do Venezuely na summit Hnutia nezúčastnených krajín a potom na zasadnutie Valného zhromaždenia OSN do New Yorku. KĽDR dlho svojich ministrov na tieto zasadnutia nevysielala, v roku 2014 a 2015 ale Riov predchodca v New Yorku bol.

USA sa podľa agentúry Jonhap pripravujú vyslať na prelet nad Južnou Kóreou dva svoje nadzvukové bombardéry B-1. Lietadlá mali v pondelok odštartovať z americkej základne na tichomorskom ostrove Guam, prelet bol ale odložený najmenej o 24 hodín z dôvodu zlého počasia.

KĽDR doteraz uskutočnila päť overených jadrových testov v rokoch 2006, 2009, 2013 a dva v tomto roku, najskôr pomocou bômb z plutónia. Skúška z októbra 2006 nebola podľa expertov príliš úspešná, druhý test z roku 2009 mal silu 2,35 kilotony TNT, test z februára 2013 až deviatich kiloton TNT, čo je zhruba polovičná sila bomby Fat Man, ktorú Spojené štáty zvrhli na japonské mesto Nagasaki. Ďalší test z tohtoročného januára, keď KĽDR uskutočnila úspešnú skúšku miniaturizovanej vodíkovej bomby, mal silu siedmich kiloton TNT a sila piatkového testu sa odhaduje na desať kiloton TNT.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #jadrový test