Na predmestí sýrskeho Damasku sa napriek prímeriu bojuje

Z predmestia Damasku sú hlásené tvrdé boje medzi sýrskou armádou a povstalcami, hoci má v Sýrii platiť prímerie a čaká sa na začatie humanitárnych dodávok.

16.09.2016 14:09
debata (28)

O bombardovaní východne od sýrskej metropoly informovala agentúra AFP. Ide o najvážnejšie porušenie pokoja zbraní, ktorý bol na väčšine územia dodržiavaný od pondelkového večera, keď začalo prímerie platiť. Kremeľ oznámil, že využije svoj vplyv, aby prinútil sýrsku armádu prímerie dodržať.

„Sýrska armáda sa snaží zastaviť útok ozbrojených skupín, ktoré sa pokúsili dostať sa do hlavného mesta cez Džúbar (predmestie, ktoré majú pod kontrolou povstalci). Vedie to k intenzívnemu boju a k raketovej paľbe,“ citovala AFP nemenovaný vojenský zdroj. Podľa agentúry AP boli pri útokoch povstalcov na štvrť Kábún, ktorá leží na východnom okraji Damasku, zranení traja ľudia.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že je Moskva pripravená využiť svoj vplyv na sýrsku armádu a prinútiť ju, aby prímerie dodržiavala. Rusko ale očakáva, že to isté urobia Spojené štáty, ktoré chránia časť sýrskej opozície.

Prímerie začalo platiť v pondelok večer pôvodne na 48 hodín, v stredu ale bolo predĺžené. Ďalšie predĺženie má nasledovať v piatok, dohodnúť sa na tom ale musia Spojené štáty s Ruskom, ktorých ministri zahraničia minulý týždeň pokoj zbraní vyjednali. Americký prezident Barack Obama má v piatok o prímerí hovoriť na stretnutí s ministrami obrany a zahraničia Ashtonom Carterom a Johnom Kerrym. Kľud zbraní má okrem iného umožniť doviezť humanitárnu pomoc do miest, kde boli boje najťažšie. Patrí k nim severosyrský Halab, v ktorého východnej časti je bez zásobovania vyše 200 000 ľudí. Kamióny s pomocou OSN a tiež z Turecka sú pripravené vydať sa na cestu, ale bráni im v tom nebezpečná trasa Castello severne od mesta.

Podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) sa okolo trasy Castello rozmiestnili ruskí vojaci a nahradili sýrskych kolegov, ktorí posty doteraz strážili. Podľa Ramího Abdar Rahmána zo SOHR by pomoc mala do Halabu doraziť v piatok. SOHR situáciu v Sýrii sleduje z Británie a tvrdí, že tam má sieť informátorov.

Rahmanovej informácii ale odporuje tvrdenie jedného z povstalcov z Halabu. Bahá Halabí podľa agentúry AP totiž poprel, že sa sýrski vojaci od cesty Castello stiahli. Ruská armáda už vo štvrtok večer tvrdila, že sa sýrske armádne sily začínajú od cesty sťahovať.

„Humanitárne podmienky sú veľmi ťažké. Sú tu zranení a ďalší, ktorí potrebujú jedlo,“ povedal Halab. Obyvatelia východných štvrtí podľa neho dostávajú chlieb na prídel, nie je dosť zeleniny ani ovocia. Spory o uvoľnení trasy – nielen od sýrskych vojakov, ale aj od ich oponentov – blokujú pomoc. Sýrska armáda vo štvrtok žiadala súčasné stiahnutie, avšak opozícia režimu natoľko nedôveruje, že svojich bojovníkov odmieta odvolať, kým neuvidí pohyb sýrskych vojakov.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #prímerie #vojna v Sýrii