Lietadlá aliancie vedenej USA bombardovali pozície sýrskej armády

Z iniciatívy Ruska sa v noci nadnes v New Yorku uskutoční mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Informovala o tom agentúra TASS.

18.09.2016 09:21
debata (1065)

Rusko predložilo tento návrh po tom, ako lietadlá aliancie vedenej USA zrejme zasiahli pozície sýrskych vládnych jednotiek neďaleko mesta Dajr az-Zaur. O život pri tom údajne prišlo 62 vojakov sýrskej armády a ďalších vyše 100 osôb utrpelo zranenia.

V dôsledku možného incidentu hlavné velenie americkej armády v noci nadnes informovalo, že pozastavilo nálety proti džihádistickej skupine Islamský štát (IS/Dáiš) vo východnej Sýrii.

Centrálne velenie americkej armády (CENTCOM) spresnilo, že „nálety boli pozastavené okamžite po tom, ako boli predstavitelia koaličných síl informovaní ruskými partnermi, že je možné, že zasiahnutí vojaci a vojenské vozidlá boli súčasťou sýrskych ozbrojených síl“.

CENTCOM tiež uviedlo, že koaličné sily zasiahli pozície sýrskej armády neúmyselne – boli v tom, že útočia na pozície Dáišu.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová uviedla, že Rusko žiada od Washingtonu „úplné a podrobné vysvetlenie“. Vyhlásila, že nálet poslúžil záujmom Dáišu a ohrozuje aj prímerie v Sýrii, na ktorom sa 9. septembra dohodli Rusko a USA.

Sýrska vládna armáda podľa agentúry AP potvrdila, že lietadlá Spojenými štátmi vedenej koalície zasiahli základňu vládnych síl v provincii Dajr az-Zaur, čo následne islamistom pomohlo v ich postupe na pahorok týčiaci sa nad letiskom.

Sýria považuje dnešný incident za „dôkaz, že Spojené štáty podporujú Dáiš a iné teroristické skupiny“ pod klamlivou zásterkou boja proti terorizmu.

Spojené štáty sa podľa vyhlásenia velenia sýrskej armády podobajú na Izrael, ktorý v sobotu podnikol nálet na pozície sýrskeho vládneho delostrelectva v provincii Kunajtra, čím poslúžil bojovníkom Džabhat Fath aš-Šám (bývalý Front an-Nusra).

Sýrske ministerstvo zahraničných vecí zaslalo Bezpečnostnej rade OSN posolstvo so žiadosťou o „odsúdenie americkej agresie“.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #USA #vojna v Sýrii