Pápež: V Božom mene sa nesmie viesť žiadna vojna

Nič také ako "svätá" vojna neexistuje, zdôraznil pápež František na stretnutí s poprednými predstaviteľmi rôznych náboženstiev v talianskom meste Assisi pri príležitosti Svetového dňa modlitby za pokoj.

20.09.2016 20:49
pápež František Foto: ,
Pápež František na stretnutí s poprednými predstaviteľmi rôznych náboženstiev v talianskom meste Assisi pri príležitosti Svetového dňa modlitby za pokoj.
debata (40)

„Nikdy neprestaneme opakovať, že Božie meno nesmie byť používané na ospravedlnenie násilia. Iba mier… je svätý, a nie vojna,“ vyhlásil František na záverečnej slávnosti, pred podpísaním medzináboženskej výzvy na svetový mier. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

„Ten, kto si prepožičia Božie meno, aby ospravedlnil terorizmus, násilie a vojnu, nejde v šľapajach Boha. Vojna v mene náboženstva sa stáva vojnou proti samotnému náboženstvu,“ konštatuje výzva. „Nič nie je nemožné, ak sa obrátime v modlitbe k Bohu. Každý môže byť strojcom mieru,“ dodáva.

Medzi vyše 500 predstaviteľmi rôznych náboženstiev, ktorí pricestovali do Assisi, boli aj ekumenický patriarcha pravoslávnej cirkvi, konštantínopolský arcibiskup Bartolomej I., anglikánsky arcibiskup z Canterbury Justin Welby, vrchný rabín z Ríma Riccardo Segni, patriarcha sýrskej antiochijskej ortodoxnej cirkvi Antiochie Moran Mor Ignatius Afrem a mnohí zástupcovia islamu či budhizmu.

Pápež František počas svojej osemhodinovej návštevy obedoval s 12 utečencami z palestínskych území, Sýrie, Nigérie, Eritrey a Mali. Jeden z nich dorazil do Talianska po nebezpečnej plavbe člnom z Líbye a sedem ďalších využilo letecký most pre utečencov, ktorý organizuje talianska Komunita sv. Egídia, hlavný usporiadateľ dnešného stretnutia.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #vojna