Kyjev a povstalci uzavreli dohodu o oddelení jednotiek na Donbase

V bieloruskej metropole Minsku podpísali rámcovú dohodu o oddelení bojujúcich strán na východe Ukrajiny. Novinárom to oznámil šéf misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Martin Sajdik. Dohodu podpísali zástupcovia Kyjeva, Moskvy i donbaských povstalcov. Nárazníková zóna bude podľa dokumentu zatiaľ vytvorená v troch sektoroch frontu v Luhanskej oblasti.

21.09.2016 16:08
debata (21)

Dohoda je výsledkom komplikovaného trojmesačnej vyjednávania a podľa informovaných zdrojov k nej výrazne prispela návšteva nemeckého a francúzskeho ministra zahraničia z minulého týždňa. Frank-Walter Steinmeier a Jean-Marc Ayrault rokovali v Kyjeve aj na Donbase. Dokument v stredu podpísaný v Minsku je podľa niektorých novinárov prakticky totožný s návrhom, ktorý pri návšteve predložil Ayrault.

Podľa hovorkyne ukrajinskej delegácie Darky Oliferovej dohoda fakticky vytvára podmienky na to, aby v príslušných oblastiach nemohli byť použité ani ručné zbrane. Potvrdzuje zároveň záväzok, že z oblasti frontu musia byť stiahnuté všetky delá a mínomety, čo stanovili už mierové dohody podpísané vlani vo februári.

Zatiaľ bude podľa Oliferovej nárazníková zóna vytvorená v okolí obcí Zolote, Petrovske a Stanycja Luhanska, ktoré ležia na juhu Luhanskej oblasti. Hovorkyňa delegácie separatistov Viktorija Talakinová spresnila, že každý zo sektorov, odkiaľ budú vojská s výzbrojou stiahnuté, bude široký dva a hlboký tiež dva kilometre. Dohodu podľa nej umožnil „intenzívny tlak“, ktorému bolo v poslednej dobe vystavené ukrajinské vedenie.

Kyjev dúfa, že pri plnení rámcovej dohody sa vytvoria podmienky pre rozšírenie nárazníkovej zóny po celej línii frontu, povedala Oliferová. Rovnaký názor majú podľa agentúry DAN aj donbaskí radikáli. „Oddelenie jednotiek uvoľní napätie v luhanských sektoroch frontu. Jeho úspešná realizácia umožní dojednať nárazníkovú zónu aj v iných sektoroch,“ konštatovala ich hovorkyňa Talakinová.

Plnenie dohody o oddelení bojujúcich strán bude kontrolovať osobitná monitorovacia komisia OBSE, oznámil v Minsku šéf európskej misie Sajdik. Za Ukrajinu dokument podpísal bývalý prezident Leonid Kučma, vedúci vyjednávacieho tímu v Minsku, za ruskú stranu zvláštny predstaviteľ Kremľa Boris Gryzlov.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #minsk #OBSE #Ukrajina #Donbas