USA preverujú, či IS použil pri útoku na severe Iraku yperit

Spojené štáty preverujú, či radikáli z organizácie Islamský štát (IS) použili pri útoku na vojenskú základňu na severe Iraku yperit. Na základni južne od Mosulu sa zdržujú irackí aj americkí vojaci, žiadny z nich však nebol podľa CNN zranený.

22.09.2016 07:44
debata (7)

Raketa, ktorá mohla podľa Američanov obsahovať bojový plyn yperit známy tiež ako horčicový plyn, dopadla v utorok na leteckú základňu neďaleko mesta Kajára, na ktorej sa zdržiava okrem Iračanov tiež niekoľko stoviek amerických vojenských poradcov.

Podľa armádneho zdroja citovaného agentúrou Reuters bol z vojenského hľadiska útok úplne bezvýznamný. Americkí vojaci, ktorí raketu po dopade skúmali, ale našli zvyšky čiernej olejovitej látky. Prvotný test v poľných podmienkach potvrdil, že obsahuje stopy yperitu, druhý bol ale negatívny, uviedol zdroj. Vzorku látky preto Američania poslali do laboratória na ďalšie testovanie. Žiadny z vojakov, ktorí látku skúmali, údajne nevykazuje príznaky zasiahnutia horčičným plynom. Pentagon sa k incidentu zatiaľ oficiálne nevyjadril.

Na základni pri meste Kajára Iračania pripravujú ofenzívu na Mosul, druhé najväčšie iracké mesto, ktoré je od júna 2014 v rukách radikálov z IS. Podľa vyjadrenia niektorých irackých predstaviteľov by operácia s cieľom dobyť mesto mohla začať už na konci októbra.

Nedávna správa z vyšetrovania OSN a Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) uvádza, že IS preukázateľne použil yperit v sýrskej obci Mára vlani v auguste. Podľa niektorých správ horčicový plyn organizácia použila aj tento rok v apríli proti sýrskym vládnym vojakom v boji o armádne letisko vo východosyrskej provincii Dajr az-Zaur.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #yperit #vojenská základňa #IS