Požiar v Kráľovskom inštitúte umenia v Štokholme stále nie je pod kontrolou

Hasiči stále nemajú úplne pod kontrolou požiar, ktorý v stredu okolo 16:00 SELČ zachvátil budovu patriacu Kráľovskému inštitútu umenia vo švédskej metropole Štokholm. Podľa predpokladov úradov zaberie likvidácie ohňa ešte veľkú časť dnešného dňa, informovala švédska televízia SVT.

22.09.2016 11:42
Štokholm, požiar Foto: ,
Požiarnici sa snažia uhasiť oheň na streche Kráľovského inštitútu umenia v Štokholme.
debata

Príčina požiaru zatiaľ nie je známa. Oheň sa vznietil na štvrtom poschodí budovy, kde boli „lepenkové škatule a odpadky“, napísal švédsky denník Dagens Nyheter. Teraz asi 40 hasičov bojuje s fajčiarskymi ohniskami na treťom poschodí budovy. Ich úsilie komplikuje vietor, ktorý plamene rozdúchava.

„Strecha a štvrté poschodie vyhoreli a teraz sa požiar šíri nižšie do budovy. Nie je však riziko, že by zachvátil aj ďalšie domy v okolí,“ povedal Toni Frank zo štokholmského hasičského zboru. Televízia SVT uviedla, že materiálne škody na historickej budove z 18. storočia budú veľké. Hasiči naďalej počítajú s tým, že sa im podarí objekt zachrániť, zatiaľ však stále nie je isté, či uspejú. Je vraj možné, že bude celý zničený. „Nevylučujeme to. Stále nevieme,“ povedal podľa švédskeho denníka koordinátor záchranných akcií Nils-Inge Karlsson. „Je to stará budova, požiar v ktorej je zložité uhasiť,“ dodal.

Švédske úrady v stredu vyzvali obyvateľov okolia inštitútu, aby zavreli okná a vypli klimatizácia kvôli hustému dymu. Podľa denníka Dagens Nyheter dnes už dym nebezpečenstvo pre obyvateľov nepredstavuje.

Švédsky Kráľovský inštitút umenia sa nachádza na ostrove Skeppsholmen v centre metropoly. Ponúka vysokoškolské, absolventské a postgraduálne štúdium v ​​oblasti výtvarného umenia a architektúry.

debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #požiar #Štokholm #Kráľovský inštitút umenia