Rím bez olympiády. Nechce stavať chrámy v púšti

Večné mesto sa vzdalo šance usporiadať najväčší športový sviatok na svete. Virginia Raggiová, starostka Ríma, vycúvala z kandidatúry na letnú olympiádu, ktorá sa uskutoční v roku 2024. Giovanni Malago, šéf talianskeho olympijského výboru, je pobúrený a jej rozhodnutie označil za populistické a demagogické.

23.09.2016 15:00
Virginia Raggiová, starostka, Rím Foto: ,
Virginia Raggiová, starostka Ríma.
debata (16)

Raggiová, ktorá riadi mesto od leta tohto roku, zdôraznila, že nemá nič proti športu, ale podľa nej olympiáda do Ríma nepatrí. „Bolo by nezodpovedné podporovať túto kandidatúru,“ tvrdí starostka z Hnutia piatich hviezd, ktoré sa vymedzuje proti tradičným politickým stranám. „Nechceme, aby sa šport stal ospravedlnením pre nánosy cementu v meste. Nedovolíme to,“ obrazne podotkla o predstave budovania olympijských areálov. Starostka pokračovala v podobnom vyjadrovaní: „Nechceme byť nútení platiť za viac katedrál v púšti v nasledujúcich rokoch. Rimania si to neželajú.“ Poznamenala, že talianska metropola nepotrebuje viac športovísk. Doplnila, že Rím ešte spláca dlh, ktorý vznikol z olympiády, ktorú usporiadal dávno v roku 1960.

Malago v tom vidí bezhlavé uvažovanie. „Sme sklamaní, že nová politická sila odmieta súhlasiť s výzvou modernizovať mesto,“ reagoval taliansky olympijský výbor. Od príprav letnej olympiády očakával investície v objeme 1,5 miliardy eur a že sa vytvorí 200-tisíc pracovných miest.

Do Ríma pritom nemal prísť megalomanský projekt. Počítalo sa totiž, že až 70 percent súčasných športovísk by sa využilo na olympiádu.

Nesúhlas Raggiovej fakticky pochoval možnosť, že by Rím hostil olympiádu. Premiér Matteo Renzo síce jednoznačne podporuje kandidatúru hlavného mesta, ale bez súhlasu radnice je prípad uzavretý. Znamená to, že o organizátorovi sa rozhodne medzi tromi mestami, ktorými sú Budapešť, Los Angeles a Paríž. Medzinárodný olympijský výbor vyberie spomedzi nich hostiteľa v septembri budúceho roku. Malago sa asi ešte pokúsi zatlačiť na Renziho, aby skúsil presvedčiť Raggiovú o opaku, ale predpokladá sa, že šéf vlády sa nebude miešať do záležitosti, ktorá je v rukách Ríma.

Táto talianska metropola uvažovala o usporiadaní letnej olympiády aj nedávno. Malo ísť o Hry naplánované v roku 2020. Niekdajší premiér Mario Monti však ustúpil pre obavy z veľkej záťaže na verejné financie.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rím #Olympijské hry #kandidatúra #starostka #Virginia Raggiová