Schulz vyzval k rýchlemu začiatku rokovania o brexite

Pre skoré spustenie rozhovorov o vystúpení Británie z Európskej únie sa v Londýne vyjadril predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. Odklad by podľa neho mohol viesť napríklad len k ťažko vysvetliteľnej situácii, keď by v roku 2019 Briti už na ceste von z únie ešte volili svojho nového europoslanca. V prejave pred študentmi na prestížnej Londýnskej ekonomickej škole (LSE) zopakoval stanovisko EÚ, že nie je možné si predstaviť únijný voľný trh bez voľného pohybu osôb.

23.09.2016 22:18
Martin Schulz Foto: ,
Predseda europarlamentu Martin Schulz.
debata (10)

Britská premiérka Theresa Mayová, s ktorou sa Schulz zišiel vo štvrtok, zatiaľ nepovedala presne, kedy Londýn svojim partnerom v EÚ oznámi, že má podľa článku 50 Lisabonskej zmluvy o fungovaní únie záujem odísť a formálne tým spustí až dvojročné „výstupné“ rozhovory.

Britská strana dáva najavo, že v tomto roku tento krok, ktorý si EÚ z mnohých dôvodov praje čo najskôr, ešte neurobí, lebo potrebuje čas na prípravu. Presne pred tromi mesiacmi Briti v referende rozhodli o odchode svojej krajiny z únie.

Rokovania by sa mohli začať už budúci rok

Predseda Európskej rady Donald Tusk pred týždňom v Bratislave s odkazom na svoje rozhovory s britskou premiérkou ako o najpravdepo­dobnejšom termíne, kedy bude článok 50 aktivovaný, hovoril o januári či februári budúceho roka. Práve s ohľadom na ďalšie voľby do europarlamentu na jar 2019, ak by sa ich Briti už nemali zúčastniť, je reálne k dispozícii začiatok rozhovorov čas do mája tohto roku.

Britský minister zahraničia Boris Johnson vo štvrtok povedal, že Británia podľa neho začne formálne rokovania o svojom odchode z únie začiatkom budúceho roka a na uzatvorenie dohody s úniou nebude predpokladané dva roky možno ani potrebovať.

Podľa agentúry AFP sa však v Británii rieši aj otázka, či by sa začať rokovať s EÚ nemalo až koncom roka 2017, teda po dôležitých voľbách vo Francúzsku a Nemecku. Londýnsky analytik Tony Travers upozornil, že vo vláde sa stupňuje napätie medzi zástancami rýchleho odchodu na čele s Johnsonom a premiérkou, ktorá je pre pomalší proces.

Schulz pred študentmi v Londýne zdôraznil, že čím dlhšie budú Briti otáľať, tým obmedzenejšie budú možnosti oboch strán v následných rozhovoroch.

Rokovania za e EÚ povedie Európska komisia

Rokovania v mene EÚ povedie predovšetkým Európska komisia, na čele jej tímu je niekdajší európsky komisár pre vnútorný trh a služby Michel Barnier. Presnejšie zloženie rozsiahleho expertného tímu má byť podľa diplomatov jasné začiatkom októbra. Komisia sa intenzívne pripravuje na diskusiu o troch okruhoch tém: finančné a rozpočtové otázky, vonkajšie vzťahy a obchod a práve problematika vnútorného trhu. A Tusk v Bratislave podotkol, že z únijnej strany by mohli rozhovory vypuknúť okamžite.

Za europarlament má vec na starosti líder liberálnej frakcie Guy Verhofstadt, za Európsku radu bude rozhovory sledovať belgický diplomat Didier Seeuws.

Británia nebola na odchod z EÚ pripravená

Podľa agentúry AP Schulz zdôraznil, že britská konzervatívna vláda nebola na odhlasovanie odchodu z EÚ „vôbec“ pripravená a stále nevie, kedy chce rokovania o rozchode začať a ako sa s tým má vysporiadať.

„Europarlament sa nevydáva na trestnú výpravu – v tom by som bol rád, aby bolo jasno. Inštitúcia, ktorej predsedám, pristupuje k brexitu s chladnou hlavou a spravodlivo, bez náznaku pomstychtivosti,“ podotkol Schulz. Spoločnou výzvou podľa neho je, aby aj napriek júnovému referendu o odchode si zostala Británia a EÚ čo najbližšie a spolupracovali na rade súčasných výziev, ktorým spolu čelia. „Toto nie je hra s nulovým súčtom – zlá dohoda pre Britániu poškodí EÚ a naopak,“ poznamenal.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Schulz #Brexit