Putin presúva ťažké figúry

Šéf Kremľa sa pustil do veľkej povolebnej rošády. Len pár dní po tom, čo vládna strana Jednotné Rusko získala v dolnej komore parlamentu vyše troch štvrtín poslaneckých kresiel, Vladimir Putin rozhodol o presune svojho hlavného vnútropolitického poradcu Viačeslava Volodina (52) na čelo novej Štátnej dumy. Volodin, ktorý posledných päť rokov ako zástupca šéfa kremeľskej administratívy dohliadal na ruskú domácu politiku, nahradí na jednom z najvyšších ústavných postov Sergeja Naryškina (62).

24.09.2016 13:00
Viačeslav Volodin, Vladimir Putin, Foto:
Viačeslav Volodin (vľavo) si od ruského prezidenta Vladimira Putina za úspešné parlamentné voľby vyslúžil post šéfa Štátnej dumy.
debata (182)

Naryškina, svojho spolupútnika od čias spoločného pôsobenia v KGB a na petrohradskej radnici, Putin vymenoval za šéfa civilnej zahraničnej rozviedky SVR. Jemu uvoľní miesto niekdajší premiér Michail Fradkov (65), ktorému po deviatich rokoch pôsobenia na čele SVR prezident zveril post šéfa správnej rady ruských železníc.

To, že po voľbách príde povel „škatule hýbte sa“, ruské médiá predpovedali už dávnejšie. Odkedy Putin minulý mesiac nahradil na čele kremeľskej administrácie Sergeja Ivanova, svojho ďalšieho kolegu z KGB, mladým výkonným úradníkom Antonom Vainom, pripravovaný presun Volodina do vedenia Štátnej dumy bol verejným tajomstvom. Pravda, Naryškin ešte deň po voľbách v rozhovoroch pre médiá dementoval chýry, že by sa mal vzdať poslaneckého mandátu. Napokon však s odchodom do „lesa“, ako sa podmoskovské sídlo SVR ponorené do zelene prezýva, musel súhlasiť. „Beriem to ako príkaz hlavy štátu, najvyššieho veliteľa,“ citovali ruské médiá jeho reakciu.

Volodin je považovaný za architekta novely volebného zákona, ktorý strane Jednotné Rusko napriek strate pätiny hlasov oproti voľbám v roku 2011 zabezpečil o tretinu mandátov viac, ako mala doteraz. Nielen tým však prekonal svojho predchodcu Vladislava Surkova, niekdajšieho šedého kardinála, ktorý musel z Kremľa odísť po tom, čo rozsiahle volebné machinácie pred piatimi rokmi vyvolali masové protesty. Volodin pred voľbami vytýčil heslo „konkurenčnosť, otvorenosť, legitimita,“ a sľúbil, že hlasovanie bude najtransparen­tnejšie v histórii Ruska. Aj keď opozícia reči o čistých voľbách označuje za výsmech, voliči tentoraz nevyšli do ulíc, aby protestovali, že im úrady ukradli hlasy.

Šéf Kremľa bol s výsledkami i priebehom parlamentných volieb očividne spokojný. Podľa politológa Gleba Pavlovského to znamená, že Volodin zložil svoju veľkú skúšku. „Putin pozorne skúmal, či Volodin je schopný riadiť prezidentskú kampaň v roku 2018,“ povedal Pavlovskij pre denník Financial Times (FT). Putin síce ešte oficiálne neoznámil, či sa bude štvrtý raz uchádzať o prezidentský úrad, všeobecne sa s tým však ráta.

„Osvedčil sa, a teraz dostáva odmenu,“ povedal pre FT nemenovaný ruský zdroj, ktorý Volodina dobre pozná, ale nemá s ním dobré vzťahy. „Má veľmi veľké ambície a raz by chcel byť prezidentom,“ do­dal.

Aj podľa opozičného politika Dmitrija Gudkova povýšenie Volodina môže znamenať, že Putin začína hľadať svojho nástupcu pre rok 2024. „Volodin je pre Kremeľ ideálnym adeptom. Na verejnosti hovorí, že bez Putina by už nebolo ani Ruska. Má skúsenosti so zákulisným riadením domácej politiky. V krajine ho teraz všetci spoznajú, lebo miesto predsedu Štátnej dumy je verejný post. A v čase potenciálneho prezidentstva bude mať ideálny vek 60 rokov,“ napísal Gudkov v blogu na portáli Newsru.com.

© Autorské práva vyhradené

182 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Jednotné Rusko #Viačeslav Volodin