Zeman navrhol vysťahovať ekonomických utečencov na pusté ostrovy

Český prezident Miloš Zeman v rozhovore s britským denníkom Financial Times (FT) odporučil deportovať ekonomických utečencov z Európy do "prázdnych miest" v severnej Afrike alebo na "neobývané grécke ostrovy".

02.10.2016 13:14
Miloš Zeman, prezident Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (45)

Povedal tiež, že kultúra moslimských utečencov je zásadne nezlučiteľná s európskou spoločnosťou. K návrhu odsunúť utečencov na neobývané grécke ostrovy prezident doplnil, že by si tým Grécko mohlo postupne znížiť zahraničný dlh.

Podľa Zemana existuje „pevné spojenie“ medzi prílivom imigrantov a „vlnou džihádistov“ v Európe. Extrémisti medzi utečencami môžu vraj zradikalizovať umiernených moslimov podobne, ako tomu bolo v prípade nacistov a Nemcov v 30. rokoch.

Zeman podľa denníka hovorí najotvorenejšie zo všetkých európskych politikov a ide ešte ďalej ako maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý si výrokmi zameranými proti imigrácii zvýšil domácu popularitu, avšak skomplikoval si vzťahy s európskymi partnermi. Maďari práve v nedeľu hlasujú v referende o kvótach na rozdeľovanie migrantov.

Zeman rozhovor poskytol na Rhodose, kde bol na konferencii Dialóg civilizácií, organizovanej spojencom ruského prezidenta podnikateľom Vladimírom Jakuninom. Povedal, že jediné riešenie migračnej krízy v Európe je deportácie ľudí, ktorí neutekajú pred vojnou.

„Sme v Grécku a Grécko má veľa neobývaných ostrovov a veľký zahraničný dlh. Keby boli na gréckych ostrovoch ‚hotspoty‘, mohlo by to byť určitým splácaním zahraničného dlhu. Som pre deportáciu všetkých ekonomických utečencov,“ povedal prezident.

Dodal, že „samozrejme rešpektuje krutosť civilnej vojny v Sýrii, Iraku a podobne“. „Ale o tých ľuďoch nehovoríme, hovoríme o ekonomických utečencoch,“ povedal. Vyhlásil, že utečencov je „menej než tretina“ z viac ako milióna ľudí, ktorí prišli do Európskej únie, čo znamená deportovať stovky tisíc ekonomických migrantov. „Ak prichádzajú, môžu aj odísť,“ povedal.

„Som si istý, že existuje pevné spojenie medzi vlnou utečencov a vlnou džihádistov. Existujú správy nemeckého ministerstva vnútra o počte džihádistov v Nemecku. Ľudia, ktorí toto spojenie popierajú, sa mýlia,“ povedal Zeman.

FT k tomu napísal, že Zemanove výroky môžu znamenať problém pre vládu premiéra Bohuslava Sobotku, ktorá je tiež proti utečeneckým kvótam, ale nedávno sa dištancovala od výrokov Orbána aj vodcu poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť Jaroslawa Kaczyńského.

Zemanove výroky podľa FT odrážajú nepopularitu navrhovaných utečeneckých kvót v bývalých komunistických štátoch strednej Európy, ktoré majú len malú skúsenosť s mimoeurópskou imigráciou.

Zeman tiež tlmočí názory svojich stúpencov. Podľa FT je Zeman od svojho zvolenia v roku 2013 šíriteľom provokatívnej rétoriky. Keď ukrajinskú krízu označil za „chrípku“ a vyslovil sa proti európskym a americkým sankciám proti Moskve, začali ho jeho oponenti označovať za obhajcu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Denník tiež pripomenul Zemanovu kritiku nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, keď jej „Willkommenskultur“ voči utečencom označil za „úplný omyl“, pretože Európa nemôže také množstvo ľudí absorbovať.

„Nie som proti migrantom vo svojej krajine z Ukrajiny, Vietnamu, Ruska, Bieloruska, Srbska a podobne. Som iba proti islamskej migrácii, pretože si myslím, že je tu úplná nezlučiteľnosť kultúr – ako príklad uvádzam správanie islamských utečencov k ženám. Je to úplne odlišné od európskej kultúry,“ citoval FT Zemana.

Predtým sa na Rhodose podľa denníka označil za „proroka“, keď varoval pred možnou radikalizáciou utečencov. „Pamätáte si na osud Kasandry. Varovala pred koňom v Tróji. Mala pravdu,“ povedal.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #utečenci #migračná kríza