Egypt: Polícia zabila člena vedenia Moslimského bratstva

Egyptská polícia zabila vysoko postaveného predstaviteľa zakázanej islamistickej organizácie Moslimské bratstvo, ktorý mal údajne na starosti ozbrojené krídlo skupiny. S odvolaním sa na egyptské ministerstvo vnútra o tom informovala agentúra Reuters. Pri prestrelke zahynul tiež ďalší z islamistov.

04.10.2016 07:52
debata

Šesťdesiatjeden­ročný Muhammad Kamál, člen najužšieho vedenia Moslimského bratstva, zmizol podľa tejto islamistickej organizácie v pondelok popoludní. Egyptské súdy ho už skôr poslali v neprítomnosti na doživotie do väzenia. Kamál sa ale pred úradmi skrýval. Spolu s druhým členom islamského hnutia, ktorý bol odsúdený na desať rokov väzenia, ho polícia zastrelila pri domovej razii.

Moslimské bratstvo je v Egypte zakázané. V roku 2012 vyhral ním podporovaný Muhammad Mursí prezidentské voľby, ktoré boli prvé demokratické po páde dlhoročného autoritárskeho vládcu Egypta Husního Mubaraka.

Mursího ale na začiatku júla 2013 armáda pod vedením generála Abdal Fattah Sísího po vlne demonštrácií zvrhla. Sísí sa potom stal Mursího nástupcom v prezidentskom úrade a podľa mnohých Egypťanov nastolil režim v mnohých ohľadoch podobný tomu Mubarakovmu. Členov Moslimského bratstva začal Sísího režim tvrdo prenasledovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Moslimské bratstvo #islamisti