Samovražedný atentát na svadbe v Sýrii zabil najmenej 22 ľudí

Najmenej 22 civilistov v Sýrii zabil samovražedný útočník, ktorý sa odpálil na svadbe pri meste Hasaká na severovýchode krajiny. Uviedla to exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR), ktorá konflikt v krajine monitoruje s pomocou ľudí v teréne. Podľa agentúr Reuters a AP išlo o kurdskú svadbu. K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).

04.10.2016 08:43
debata (9)

„Samovrah sa odpálil vo vnútri sály v dedine severne od mesta Hasaká, kde prebiehala svadba jedného bojovníka Demokratických síl Sýrie (SDF),“ uviedol riaditeľ SOHR. Pri útoku zahynulo najmenej 22 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia, dodal. Medzi mŕtvymi je údajne aj ženích. Podľa miestnych médií je zranených 55.

Agentúra Amaki, ktorá je napojená na IS, uviedla, že jeden z bojovníkov organizácie, ktorá ovláda rozsiahle územia na východe Sýrie a severe Iraku, napadol zhromaždenie kurdských bojovníkov. Niektoré zdroje citované agentúrou Reuters uvádzajú, že samovražedný atentát spáchala žena.

Sily SDF sú arabsko-kurdskou koalíciou, ktorá bojuje proti jednotkám sýrskeho režimu a džihádistom IS. Sýrski Kurdi kontrolujú väčšinu provincie Hasaká. Ozbrojenci IS často útočia na Kurdov, ktorí podľa AP preukázali, že patria k pozemným silám s najväčšími úspechmi v bojoch proti džihádistom.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #samovražedný útok #IS #Hasaká