Nemecká prokuratúra zastavila stíhanie satirika pre Erdogana

Nemecká prokuratúra zastavila trestné stíhanie satirika Jana Böhmermanna pre posmešnú báseň o tureckom prezidentovi Recep Tayyip Erdoganovi. Najvyšší turecký predstaviteľ požadoval umelcove potrestanie.

04.10.2016 16:48
debata (3)

Úrad štátneho prokurátora v Mohuči v utorok podľa agentúry DPA v súvislosti s týmto prípadom oznámil, že satirikovu „trestnú činnosť nemožno s potrebnou istotou dokázať“.

Böhmermann na konci marca vo verejnoprávnej televízii ZDF predniesol báseň, ktorá obsahovala rad vulgarizmov a opisovala tureckého prezidenta Erdogana ako človeka, ktorý porušuje ľudské práva, ale aj ako niekoho, kto prevádzkuje sex so zvieratami či sleduje detské porno. Nemecký komik básňou reagoval okrem iného na prípady porušovania slobody slova a tlače v Turecku.

Súhlas na jeho trestné stíhanie dala nemecká vláda, ktorá tak vyhovela tureckej žiadosti. Na kancelárku Angelu Merkelovú sa následne preto zniesla vlna kritiky. Kabinet ale argumentoval tým, že v právnom štáte má o poruší zákona rozhodovať prokuratúra a súd, nie vláda.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #trestné stíhanie #Recep Tayyip Erdogan #satira