Maďarský parlament zrejme zakáže kvóty v ústave

Maďarský parlament by mohol 8. novembra schváliť zmenu ústavy, aby zakazovala povinné kvóty na prerozdeľovanie migrantov v rámci Európskej únie. Uviedol to v utorok predseda poslaneckého klubu vládnucej strany Fidesz Lajos Kósa.

04.10.2016 17:26
debata (25)

Zákaz by podľa neho mohol platiť od polovice novembra. Kósa súčasne vyhlásil, že Maďarsko sa hlási k svojmu členstvu v EÚ. „Musíme jasne povedať, že Brusel nemôže bez súhlasu maďarského parlamentu umiestňovať žiadnych migrantov v Maďarsku. A musíme jasne povedať, že zakazujeme vynútené usídľovanie migrantov,“ vyhlásil na rovnakej tlačovej konferencii premiér Viktor Orbán.

Ústavný dodatok bude podľa Orbána odrážať výsledky nedeľňajšieho referenda, v ktorom 98 percent Maďarov hlasovalo proti povinným kvótam na prerozdeľovanie migrantov v EÚ. Tento výsledok podľa premiéra vytvoril nový blok vedúci naprieč stranami, pokiaľ ide o ochranu suverenity v domácich záležitostiach.

Navrhované zmeny podľa Orbána zahŕňajú zákaz umiestňovania skupín migrantov s tým, že o prijatí migrantov sa možno rozhodovať len na základe individuálnych žiadostí. Navrhnuté zmeny v ústave má vláda posúdiť na svojom stredajšom zasadnutí.

Kósa podľa agentúry MTI spresnil, že vláda musí predložiť návrh ústavných zmien parlamentu do 10. októbra, parlamentná debata je naplánovaná na 17. októbra a hlasovanie na 8. novembra.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #utečenci #referendum #migračná kríza