Starosta Biedroń lídrom poľskej opozície?

Poľská pravicová vláda, ktorá najnovšie čelí početným protestom voči pripravovaným legislatívnym zmenám týkajúcich sa potratov, nachádza oponenta v starostovi mesta Słupsk Robertovi Biedrońovi.

05.10.2016 14:16
Robert Biedroń Foto:
Starosta Robert Biedroń sa postupne stáva vedúcou osobnosťou poľskej opozície.
debata (3)

Robert Biedroń, ktorý je jediným známym homosexuálnym starostom v jednej z najkonzerva­tívnejších krajín sveta, sa podľa portálu politico.eu postupne stáva vedúcou osobnosťou opozície voči vládnucej nacionalistickej strane Právo a spravodlivosť. Už teraz ho nejeden liberálnejší komentátor vidí ako kandidáta na poľského prezidenta v roku 2020.

Zatiaľ je Biedroń slovami, ale čo je podstatnejšie aj činmi, diametrálne odlišný od súčasného štandardného politika. Otvorene prijíma sekulárne a liberálne hodnoty a taktiež v súvislosti s migráciou presadzuje politiku otvorených dverí.

“Biedroń sa snaží ukázať, ako má lokálna administratíva a demokracia naozaj fungovať, čo znamená slúžiť ľuďom a nie ich zneužívať,” chválil starostu jeden z obyvateľov 90-tisícového Słupska.

Toto mesto pri Baltskom mori je piatym najzadlženejším mestom Poľska. Od roku 2014, keď sa stal starostom, sa Biedrońovi podarilo skresať pôvodný 63-miliónový deficit o desať percent. Išiel pritom príkladom, pretože sa dobrovoľne vzdal časti svojho platu či namiesto na luxusnej limuzíne chodí do práce na bicykli. V súvislosti s migračnou krízou dokonca priviedol jednu imigrantskú rodinu na hodinu učiteľky, ktorá sa na sociálnych médiách vyjadrovala proti utečencom, aby sa o tejto mimoriadne háklivej téme porozprávali.

Politickými názormi a presvedčením je 40-ročný starosta ďaleko od Práva a spravodlivosti, avšak ani jeho hlavný konkurent Občianska platforma mu nie je blízka. Ideologický odstup od dvoch hlavných politických síl v Poľsku robí z Biedrońa sviežu osobnosť na politickej scéne. Táto skutočnosť by mu mohla eventuálne pomôcť pri parlamentných alebo prezidentských voľbách, hoci sám Biedroń trvá na tom, že zatiaľ jeho politické ambície neprekračujú Słupsk.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Robert Biedroń