V Nemecku zatkli Sýrčana podozrivého z plánovania bombového útoku

Nemecká spolková prokuratúra v pondelok oznámila, že neexistujú dôkazy, že 22-ročný Sýrčan Jaber al-Bakr, zatknutý v pondelok nadránom v Lipsku pre údajné plánovanie bombového útoku, si stihol vybrať terč útoku.

10.10.2016 07:37 , aktualizované: 19:44
debata (21)

Spolková prokuratúra vo zverejnenom vyhlásení napísala, že polícia našla v sobotu v byte tohto mladíka v meste Chemnitz približne 1,5 kilogramu „mimoriadne nebezpečnej výbušniny“ a ďalší materiál. Práve preto po ňom následne vyhlásila celoštátne pátranie.

Al-Bakr podľa oznámenia prokuratúry údajne „plánoval v Nemecku islamisticky motivovaný útok s vysoko výbušnými látkami“, ale vyšetrovatelia zatiaľ nemajú dôkazy, že „si už zvolil terč bombového útoku“. Zatknutý Sýrčan prinajmenšom od začiatku toho mesiaca vyhľadával na internete inštrukcie, ako vyrobiť výbušniny a „vybavenie pre džihád“.

Nemeckí predstavitelia informovali, že traja iní Sýrčania spoznali podozrivého na základe fotografie, ktorú polícia v rámci celoštátneho pátrania zverejnila na internete a v sociálnych médiách. Trojica totiž bývala s podozrivým v jednom byte v Lipsku. Jeden z troch Sýrčanov, ktorí mladíka podozrivého z plánovania bombového útoku chytili a spútali, išiel na miestnu policajnú stanicu v Lipsku s fotografiou podozrivého a vyzval na jeho zatknutie.

Šéf kriminálnej polície vo východonemeckej spolkovej krajine Sasko Jörg Michaelis dnes spresnil, že Sýrčan prišiel krátko pred nedeľňajšou polnocou na policajnú stanicu v meste s fotografiou ako dôkazom o chytení 22-ročného al-Bakra. Polícia sa ponáhľala do bytu, kde bol al-Bakr spútaný a zadržiavaný, a dnes nadránom ho zatkla.

Michaelis uviedol, že al-Bakr mal pravdepodobne kontakty s militantmi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Michaelis ďalej uviedol novinárom v Drážďanoch, že al-Bakr bol v hľadáčiku domácej tajnej služby už od septembra, lebo mala informácie, že zrejme „niečo“ plánuje. Al-Bakr mal aj údajného komplica, ktorého takisto zatkli, informovali dnes agentúry AP a DPA.

Michaelis dodal, že v tomto štádiu vyšetrovania „správanie a konanie podozrivého al-Bakra hovorí v prospech toho, že bol napojený na Islamský štát“.

Al-Bakra po zatknutí v Lipsku predviedli pred súd v Drážďanoch.

Al-Bakr prišiel do Nemecka ako utečenec v roku 2015 a udelili mu azyl. Pri prvom pokuse o zatknutie v Chemnitzi, asi 80 kilometrov od Lipska, v sobotu polícii ušiel.

Hovorca saskej polície Tom Bernhardt dnes už skôr uviedol, že k zatknutiu al-Bakra v byte v Lipsku viedlo to, že predtým na stanici oslovil iného Sýrčana s otázkou, či môže uňho prespať. Polícia následne dostala spomínaný „tip“.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #hrozba teroristických útokov