Sacharovovu cenu získajú aktivisti z Turecka, Krymu či od jezídov

Do užšej nominácie na Sacharovovu cenu za tento rok postúpili aktivisti z Turecka, Krymu okupovaného Ruskom a z komunity jezidov prenasledovaných Islamským štátom. Rozhodli o tom v Bruseli príslušné výbory Európskeho parlamentu, ktorého vedenie z finalistov vyberie a oznámi laureáta 27. októbra. Slávnostné odovzdanie ceny sa uskutoční v Štrasburgu 14. decembra.

12.10.2016 09:50
debata (13)

Nádej získať ocenenie má bývalý šéfredaktor tureckého opozičného denníka Cumhuriyet Can Dündar, ktorý je vo svojej krajine prenasledovaný za zverejnenie informácií o tureckých dodávkach zbraní sýrskym povstalcom, čo Ankara popiera. Avšak za vyzradenie štátneho tajomstva dostal v neprítomnosti viac ako päť rokov väzenia.

Ďalším nominovaným je vodca krymských Tatárov Mustafa Džemilev, ktorý z Krymu utiekol do ukrajinského exilu, potom čo sa dostal do konfliktu s ruskou okupačnou správou obmedzujúcou práva jeho krajanov.

Do užšieho výberu sa dostali aj členky a aktivistky za ľudské práva z jezídske komunity z Iraku Nadja Muradová a Lamíja Adži Bašárová, ktoré bojujú proti sexuálnemu zotročovaniu žien príslušníkmi Islamského štátu.

Muradová už tento rok získala medzinárodnú Cenu Václava Havla za obranu ľudských práv, ktorú udeľuje parlamentné zhromaždenie Rady Európy (RE) v spolupráci s Knižnicou Václava Havla a Nadáciou Charty 77.

Sacharovova cena, pomenovaná po ruskom vedcovi a disidentovi Andrejovi Sacharovovi, je určená osobnostiam, skupinám a organizáciám, ktoré podľa europoslancov dosiahli významný pokrok pri obrane ľudských práv, demokracie, právneho štátu a slobody myslenia. Európsky parlament cenu udeľuje od roku 1988, kedy ju získal Nelson Mandela. O rok neskôr bol ocenený Alexander Dubček.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Sacharovova cena