Clintonová začína opatrne veriť vo výhru

Demokratka Hillary Clintonová získava štyri týždne pred americkými prezidentskými voľbami pôdu pod nohami. V priemere posledných prieskumov na stránke RealClearPolitics vedie nad republikánskym kandidátom Donaldom Trumpom o 5,9 percenta.

12.10.2016 10:24
Hillary Clintonová Foto:
Demokratka Hillary Clintonová počas kampane v meste Charlotte v americkom štáte Severná Karolína.
debata (21)

Vo výskume televízie NBC a denníka Wall Street Journal má Clintonová pred svojím súperom dokonca náskok 14 percent. Respektíve 11 percent, ak zarátame do boja o Biely dom aj libertariána Garyho Johnsona a predstaviteľku Strany zelených Jill Steinovú.

Pred troma týždňami viedla Clintonová nad Trumpom len o 1,5 percenta, v niektorých prieskumoch ju republikán preskakoval. Kontroverzný miliardár však odvtedy nezvládol prvú televíznu debatu a vyšlo najavo, že asi neplatil federálne dane, hoci to bolo pravdepodobne legálne. A najväčší škandál sa zniesol na jeho hlavu po zverejnení nahrávky z roku 2005, na ktorej vulgárnym spôsobom hovorí, ako môže sexuálne útočiť na ženy len preto, že bohatý a je celebrita.

Po tejto afére od Trumpa odskočilo viacero prominentných republikánov ako arizonský senátor John McCain či filmová hviezda a bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger. Nominanta strany už pravdepodobne nepodporí ani Paul Ryan, šéf Snemovne reprezentantov, teda najvyššie postavený republikán vo volenej funkcii.

„Je to tak, že teraz už každý hrá za seba. Nominant na prezidenta je pre bežných republikánov deštruktívny,“ povedal o Trumpovi pre denník Washington Post bývalý senátor za New Hampshire Judd Gregg.

Kontroverzný miliardár agresívnym spôsobom zvládol druhú televíznu debatu s Clintonovou v nedeľu. Zašiel tak ďaleko, že v podstate naznačil, že by poslal svoju oponentku do väzenia, keby vyhral voľby. Toto mu určite pomôže udržať si tvrdé jadro stúpencov, ale ťažko tým získa na svoju stranu nejakých ďalších voličov.

„Súhlasím s tým, že debata sa prepadla do nového suterénu pre Trumpovu nahrávku a jeho príšerné vyjadrenia. Hrozba, že bude stíhať Clintonovú je bezprecedentná a jeho návrh je pravdepodobne protizákonný,“ reagoval pre Pravdu americký politológ Robert Y. Shapiro z Kolumbijskej univerzity.

Clintonová však nemôže zaspať na vavrínoch. Potrebuje, aby jej voliči prišli 8. novembra k urnám a musí si chrániť aj svoju pozíciu. Napriek tomu, že nad Trumpom v prieskumoch vedie, Američania jej príliš nedôverujú. Podľa posledných prieskumov jej nedôveruje asi 52 percent Američanov, dôveruje 43 percent. Trumpa však obyvatelia USA vnímajú ešte horšie. Nedôveruje mu okolo 58 percent ľudí, dôveruje asi 37 percent.

„Fakt, že voliči ani jedného kandidáta nevnímajú pozitívne, len dokazuje, ako hlboko americká politika klesla,“ myslí si Shapiro.

Rozhodnú mladí, myslí si analytik Zogby

Všetky racionálne faktory hrajú v nadchádzajúcich voľbách proti Trumpovi, napriek tomu je však stále predčasné ho odpisovať. K víťazstvu mu môžu dopomôcť rozčarovaní bieli voliči zo strednej triedy, ale paradoxne aj jeho mladí odporcovia – ak neprídu voliť. Uviedol to vo Washingtone jeden z najcitovanejších amerických expertov na verejnú mienku John Zogby.

Za Hillary

Na strane demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej stoja podľa neho demografické aj ekonomické fakty. Od posledných volieb, ktoré relatívne presvedčivo vyhral Barack Obama, vzrástol pomer mladých voličov a taktiež príslušníkov etnických menšín, ktorí sa v niekoľkých posledných voľbách prikláňajú k voľbe demokratického kandidáta.

„Keď sa pozrieme na demografiu, musel by Trump získať 72 až 73 percent všetkých bielych voličov, k čomu sa (jeho republikánski predchodcovia) John McCain a Mitt Romney ani nepriblížili," opísal Zogby jeden z dôvodov, ktoré zvádzajú politológov k záverom o pravdepodobnom víťazstve bývalej ministerky zahraničia.

Ďalším významným argumentom v prospech Clintonovej je podľa neho ekonomika, ktorá veľmi často rozhoduje o amerických voľbách bez ohľadu na kandidáta. Tú sa za Obamovej vlády podarilo demokratom stabilizovať. „Nezamestnanosť je polovičná, než keď nastupoval do prezidentského úradu, reálne platy rastú, inflácia klesá, čo by malo hrať v prospech demokratickej kandidátky," tvrdí Zogby, ktorý predvolebné analýzy vypracováva už viac ako štvrť storočia.

Pozor, Trump

Trump, ktorý svojimi urážlivými výrokmi na adresu žien či menšín rozdeľuje republikánov a vzbudzuje pohoršenie časti verejnosti, síce za svojou súperkou v prieskumoch zaostáva, podľa analytika je však stále predčasné ho odpisovať. Hoci mediálne prešibaného realitného magnáta mnohí považovali za porazeného, ​​už keď sa vlani prihlásil do primárok a potom ešte niekoľkokrát, podľa Zogbyho by bolo príliš trúfalé predpovedať jeho koniec skôr ako v deň volieb 8. novembra.

Trumpovu voličskú základňu totiž zjavne neodradí. „Sú to belosi z ustupujúce strednej triedy, ktorá vidí, že Amerika, na ktorú boli zvyknutí, sa rozpadá. Šíri sa medzi nimi pocit straty pevnej pôdy pod nohami," povedal analytik, podľa ktorého má 37 percent pracujúcich dospelých Američanov zamestnanie, kde zarábajú menej ako v predchádzajúcej práci. Tí podľa Zogbyho vidia v Trumpovi šancu na návrat k časom, keď „bolo lepšie".

Mladí voliči zamiešajú karty

Trumpovi sa síce darí osloviť len málo voličov mimo tejto svojej hlavnej cieľovej skupiny, avšak aj Clintonová má problém mobilizovať voličov, ktorí by inokedy volili demokratov. Keby dnes mohol znovu kandidovať Obama, podľa Zogbyho by ho bez problémov zvolili. Neobľúbenosť niekdajšej prvej dámy však nie je malá a môže ju pripraviť o kľúčové hlasy mladých voličov do 35 rokov, ktorých od minulých volieb pribudlo a tento rok tvoria takmer tretinu amerických voličov.

„Mladí hovoria, že nebudú voliť Trumpa, problém však je, že nie je isté, či prídu voliť Clintonovú. Obama v roku 2008 získal 66 percent mladých voličov, Clintonová má sotva polovicu. Veľa ich chce voliť kandidátov menších strán, ktorí môžu zobrať hlasy Clintonovej," myslí si autor knihy o politických názoroch dnešných mladých Američanov.

Rozhodne Pensylvánia

Zogby, ktorý v roku 2000 ako jeden z mála predpovedal veľmi tesné víťazstvo Georgea Busha mladšieho nad Alom Gorom, vtedy pred voľbami označil za kľúčový štát Floridu, ktorú po zložitom prepočte vyhral o niekoľko sto hlasov Bush. V každých voľbách je podľa neho jeden zo štátov indikátorom víťazstva a tento rok to bude Pensylvánia.

„Má veľkú černošskú a hispánsku komunitu vo Filadelfii a veľkú demokratickú voličskú základňu v Pittsburghu. Ale je tam aj veľké zastúpenie belošskej pracujúcej triedy a ak budú motivovaní ísť k voľbám, bude to pre Trumpa šanca. Ako bude hlasovať Pensylvánia, bude hlasovať celý národ," vyhlásil Zogby o štáte, ktorého víťazovi pripadne 20 z celkového počtu 538 voliteľských hlasov a patrí tak k tým významnejším.

Podľa posledných prieskumov vedie v tomto štáte na severovýchode krajiny Clintonová po problémoch so zverejnenou nahrávkou s obscénnym výrokmi Trumpa o ženách približne o päť percentuálnych bo­dov.

(ČTK)

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #USA #Hillary Clinton #Donald Trump