Pápež vyzval svet na pomoc detským migrantom

Migrácia je "tragický" celosvetový jav, ktorý si vyžaduje oddané činy, predovšetkým v ochrane detí, ktoré patria k najbezbrannejším obetiam, uviedol dnes pápež František.

13.10.2016 14:50
pápež František, Foto:
Pápež František vyzval na na pomoc detským migrantom počas svojej audiencie vo Vatikáne.
debata (29)

Pápež ako hlasný obhajca práv migrantov, ktorý sa narodil v Argentíne v rodine talianskych prisťahovalcov, vydal posolstvo pre Svetový deň migrantov a utečencov. Ten si katolícka cirkev bude pripomínať 15. januára, dodala dnes tlačová agentúra DPA.

„V prvom rade deti najviac znášajú ťarchu emigrácie, takmer vždy zapríčinenú násilím, chudobou, podmienkami životného prostredia, ako aj negatívne stránky globalizácie,“ napísal František. Pápež zopakoval, že privítať migrantov je kresťanskou povinnosťou, a odcitoval pasáž z Knihy Exodus z Biblie: „Cudzinca nebudeš napádať a utláčať, veď sami ste boli cudzincami v egyptskej krajine.“

František kritizoval pokusy „zabrániť vstupu migrantov, čo následne živí ilegálne siete“ na pašovanie ľudí a obchodovanie s nimi – „namiesto toho, aby prednosť dostalo začlenenie detských migrantov do spoločnosti či programy pre bezpečné a asistované vrátenie do vlasti“.

V posolstve pápež napísal, že vlády by mali nájsť rovnováhu medzi svojím právom na kontrolu prúdov migrantov a „povinnosťou vyriešiť a zlepšiť situáciu detských migrantov“, aby boli uchránení pred zneužívaním, vykorisťovaním a „neľudským ponižovaním toho najhoršieho stupňa“.

Podľa medzinárodnej charitatívnej organizácie Save the Children tvoria neplnoletí približne 20 percent z 304.000 migran­tov, ktorí pricestovali do Talianska a Grécka od začiatku tohto roka. V Taliansku zaznamenali medzi novými prichádzajúcimi obrovský príliv detí bez sprievodu.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #migranti