Boko Haram prepustilo 21 unesených nigérijských školáčok

Dvadsaťjeden z vyše 200 nigérijských školáčok, unesených v roku 2014 z mesta Chibok militantmi Boko Haram, sa dostalo na slobodu výmenou za štyroch zadržiavaných vodcov tejto islamistickej skupiny. Informovali o tom dnes nigérijská vláda a armáda, ktorých vyhlásenia priniesla tlačová agentúra AP.

13.10.2016 16:20
Nigéria, Boko Haram, únos Foto: ,
VRÁŤTE NAŠE DIEVČATÁ TERAZ, píše sa na transparente účastníkov pochodu, ktorý sa na podporu unesených školáčok konal v nigérijskej metropole.
debata (4)

V zajatí podľa nich zostáva ešte 197 dievčat, hoci je možné, že niektoré z nich už medzičasom zomreli.

„Potvrdzujeme, že 21 nezvestných dievčat z Chiboku bolo prepustených a sú v starostlivosti ministerstva štátnych služieb,“ citovala hovorcu tlačová agentúra DPA.

„Prepustenie obmedzeného počtu dievčat je výsledkom rokovaní medzi vládou a Boko Haram,“ dodal na Twitteri Mallam Garba Shehu.

„Prezident víta prepustenie týchto dievčat, ale varoval Nigérijčanov, aby mali na pamäti fakt, že v dôsledku terorizmu bolo zabitých vyše 30.000 našich spoluobčanov,“ dodal hovorca. Dievčatá vyzdvihol z dohodnutej oblasti v nigérijskom štáte Borno na severovýchode krajiny vojenský vrtuľník, citovala vládny zdroj webová stránka Sahara Reporters.

Príslušníci Boko Haram uniesli 14. apríla 2014 zo školskej spálne v obci Chibok 276 dievčat a mladých žien. Iba asi 50 z nich sa podarilo ihneď tejto islamistickej povstaleckej skupine ujsť. Napriek rôznym pokusom o pátranie po nezvestných dievčatách a vyjednávaniu s radikálnou skupinou sa armáde doteraz podarilo zachrániť iba jedno z dievčat, a to v máji.

Zvyšok je naďalej v rukách Boko Haram, ktoré si z nich urobilo sexuálne slúžky alebo ich prinútilo k manželstvu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Nigéria