Savčenková potvrdila schôdzku s proruskými separatistami

Ukrajinská poslankyňa Naďa Savčenková, ktorá si získala renomé národnej hrdinky kvôli svojmu väzneniu v Rusku, potvrdila, že sa stretla s proruskými separatistami, ktorí ju svojho času zajali a vydali Rusom.

13.10.2016 19:43
savčenková Foto: ,
Ukrajinská pilotka Naďa Savčenková.
debata (85)

V televízii vyhlásila, že nenavštívila ani Doneck, ani Luhansk, ani iné „okupované územia“, ale schôdzka sa odohrala v „pohraničí“ a v „krajine nikoho“. Skepticky tiež vyhlásila, že na rokovania je už neskoro a je potrebné sa zase chystať na vojnu.

Pod výrazom „okupované územia“ myslia Ukrajinci ako Ruskom anektovaný Krym, ako aj časť východoukrajinského regiónu Donbas. Kyjev obviňuje Rusko, že separatistov sponzoruje a riadi, a odmieta s „bábkami okupantov“ rokovať.

Savčenkovú držala Moskva dva roky vo väzení kvôli údajnému podielu na smrti dvoch ruských novinárov, kým ju vymenila za dvoch ruských vojakov zajatých na Ukrajine. Krátko po návrate do vlasti vyzvala k rokovaniam s vodcami separatistov.

„Tí ľudia (separatisti) sa skontaktovali so mnou ako prví. Sú to ľudia z okupovaných území, nie jeden človek, ale je ich veľa. Dokonca sú medzi nimi aj tí, ktorí ma svojho času držali v zajatí. Tí sa ozvali ako prví. Mali ešte číslo môjho telefónu, keď ma s ním uniesli,“ povedala Savčenková televízii 112.

„Je mi veľmi ľúto, že na Ukrajine ma počúvajú akoby s oneskorením. Pred pol rokom som hovorila, že musíme začať s dialógom … Na začatie dialógu je neskoro, ale ešte dúfam v poslednú šancu,“ vyhlásila Savčenková.

Savčenková bola dôstojníčkou ukrajinského letectva, keď sa po vypuknutí bojov v Donbase na jar 2014 prihlásila do dobrovoľníckej jednotky. Na fronte ju v lete 2014 zajali separatisti pod vedením Igora Plotnického, ktorý stojí na čele neuznávanej „ľudovej republiky“ v Luhansku, a odovzdali ju Rusom. Jej výzvy na zmierenie a dialóg, ktoré nasledovali po prepustení z ruského väzenia, vyvolali u ukrajinských politikov rozhorčenie, niektorí ju označili za zradkyňu.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #Donbas #kríza na Ukrajine #Luhansk #Naďa Savčenková