Porošenko: Povstalci v Donbase majú viac tankov ako bundeswehr

Proruskí radikáli, ktorí sa zmocnili východných oblastí ukrajinského Donbasu, majú vo výzbroji viac tankov a diel ako nemecký bundeswehr. Napísal to ukrajinský prezident Petro Porošenko v článku pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. O jeho obsahu novinárov v Kyjeve informoval prezidentský hovorca Svjatoslav Ceholko.

14.10.2016 16:04
debata (495)

O vojenskej situácii na východe Ukrajiny hovoril Porošenko aj v prejave na slávnostnej prísahe armádnych nováčikov v Kyjeve. Povedal, že na bojových operáciách v Donbase sa od roku 2014 zúčastnilo 280 000 ukrajin­ských vojakov, cez 2 500 z nich zahynulo. Celkom si boje na východe Ukrajiny vyžiadali okolo 9 600 mŕtvych.

Ruská agresia na východe Ukrajiny podľa Porošenka potrvá dlho, ale Ukrajina „sa nevzdá“. Pokiaľ ale chce prežiť ako nezávislý štát, musí ročne venovať na obranu najmenej päť percent svojho hrubého domáceho produktu, konštatoval prezident.

V septembri Porošenko americkej televíznej stanici CNN povedal, že povstalci podporovaní Ruskom disponujú v Donbasw 700 ruskými tankami, 1 250 delostre­leckými systémami, viac než tisíckou obrnených transportérov s 300 raketometov.

495 debata chyba
Viac na túto tému: #Donbas #Porošenko