USA a Británia kvôli Aleppu zvažujú sankcie proti Rusku a Sýrii

Spojené štáty a Británia zvažujú sankcie proti Sýrii a Rusku za ich operácie v sýrskom Aleppe. Po skončení ministerskej konferencie o Sýrii to v Londýne oznámil britský minister zahraničia Boris Johnson. Pokročiť je podľa neho potrebné vo vyšetrovaní a potrestaní vojnových zločinov.

16.10.2016 20:37
debata (231)

„Je kľúčové, aby sme pokračovali v tlaku. Navrhujeme veľa opatrení vrátane nových sankcií proti Sýrii a jej sponzorom, opatrenia, ktoré privedú zodpovedných pred medzinárodný trestný tribunál za vojnové zločiny,“ povedal britský minister.

Zámer potrestať Damask sankciami potvrdil aj minister zahraničia USA John Kerry, ktorý však Rusko v tejto súvislosti nemenoval. „Zvažujeme ďalšie sankcie a chceme, aby bolo jasné, že prezident Barack Obama v tomto okamihu nevylučuje žiadne možnosti,“ povedal Kerry. Johnson i Kerry vyjadrili nádej, že na riešenie sýrskej krízy by mohlo pomôcť aj sobotňajšie rokovanie ministrov zahraničia vo švajčiarskom Lausanne.

Na londýnskej konferencii sa okrem Kerryho a Johnsona zúčastnili ministri zahraničia či vysokí diplomati z Francúzska, Saudskej Arábie, Jordánska, Nemecka, Talianska, Spojených arabských emirátov a Turecka. Rokovanie nadväzovalo na sobotňajšiu konferenciu v Lausanne, ktorá však podľa diplomatických zdrojov nepriniesla výraznejší pokrok. Na stretnutí bol aj šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

Ruské a sýrske letectvo od konca septembra bombarduje najväčšie sýrske mesto Aleppo a Kerry kvôli tejto ofenzíve minulý týždeň prerušil rokovania o sýrskom prímerí s ruským ministrom Lavrovom. Washington Moskvu obvinil z nezodpovedného postupu v blízkovýchodnej krajine, kde svojou podporou režimu Bašára Asada a opakovanými leteckými útokmi na jeho protivníkov znemožňuje dosiahnutie trvalého pokoja zbraní.

231 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #USA #Sýria #Boris Johnson