Rusko preruší nálety na Aleppo na 8 hodín

Rusko vo štvrtok na osem hodín preruší nálety na oblasti severosyrského Alepa, ktoré sú ovládané povstalcami, a to v rámci takzvanej humanitárnej pauzy. Podľa Európskej únie a OSN ide síce o pozitívny krok, ktorý ale nestačí na to, aby sa stihlo vyslanie humanitárnej pomoci ťažko skúšanému civilnému obyvateľstvu.

17.10.2016 18:27 , aktualizované: 19:48
debata (202)

„Humanitárna pauza bude v Aleppe platiť 20. októbra od 08:00 do 16:00 miestneho času,“ oznámil generál Sergej Rudskoj z ruského generálneho štábu.

„Ruské a sýrske sily pozastavia počas tejto lehoty svoje nálety a ďalšie útoky,“ dodal. Toto rozhodnutie prijali Moskva a Damask, aby „v prvom rade umožnili civilistom opustiť mesto, voľne evakuovať chorých a zranených a zabezpečiť stiahnutie ozbrojených povstalcov,“ povedal tiež ruský generál.

Šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová toto rozhodnutie privítala, ale s výhradami. „Samozrejme ide o pozitívny krok, ale to, čo nám hovoria humanitárne organizácie, je, že by bolo potrebných 12 hodín,“ vyhlásila Mogheriniová na stretnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ v Luxemburgu. Poukázala na to, že najmenej toľko času je potrebného pre cestu humanitárnych konvojov.

Ešte menej spokojnosti prejavil hovorca OSN Stéphane Dujarric, podľa ktorého svetová organizácia požadovala dokonca najmenej 48 hodín pokoja. „Každá pauza v bojových akciách je pre ľudí pozitívna, ale potrebujeme viac času na to, aby sa rozbehla humanitárna činnosť,“ povedal. Dujarric zároveň pripomenul, že v bombardovanej oblasti sa vyskytuje 250 000 civilistov, na ktoré bez prestania padajú bomby od konca septembra.

EÚ vyzvala Rusko a Damask, aby zastavili násilie v Aleppe

Krajiny Európskej únie dôrazne vyzývajú Rusko a režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby ukončili útoky na povstaleckú časť Aleppa a aby vytvorili podmienky na prímerie a na to, aby sa do mesta dostala humanitárnu pomoc. Novinárom to na okraj schôdzky ministrov zahraničia úniovej dvadsaťosmičky povedala šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

„Prioritou je záchrana ľudí v Aleppe,“ vyhlásila Mogheriniová. EÚ bude podľa nej v tejto veci čo najužšie spolupracovať s OSN. „Je to výzva na zastavenie konfliktu a predovšetkým k tomu, aby sa zabránilo ďalšiemu krviprelievaniu v Aleppe,“ doplnil ju šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek.

Krajiny EÚ zdôraznili, že pokračujúce násilie v Aleppe znamená nevídané utrpenie pre tisíce obyvateľov mesta. Asadov režim a jeho spojenci, predovšetkým Rusko, sa v ofenzíve podľa EÚ zjavne neprimerane a cielene sústredia na nemocnice, lekársky personál, školy a ďalšiu nutnú infraštruktúru. Pripomenuté je tiež používanie barelových a kazetových bômb i chemických zbraní, ktoré ďalej násobia civilné obete vrátane žien a detí, a ktoré „by mohlo byť pokladané za vojnový zločin“.

Podľa Zaorálka nie sú vylúčené sankcie voči tým, ktorí majú priamy podiel na súčasnú situáciu v meste. Zaorálek súdi, že únia by k takýmto sankciám mala pristúpiť, ak sa situácia do dvoch či troch týždňov nezmení a vyvražďovanie obyvateľstva by pokračovalo. V texte dokumentu o rokovaní ministrov však priamo konkrétny termín podľa českého ministra spomenutý nie je.

Únia by sankcie cielila na presne identifikované osoby zodpovedné za pokračujúce bombardovanie, napríklad na vojenských veliteľov. Opatrenia rozhodne nemajú za cieľ zhoršiť už aj tak zlú situáciu civilistov v krajine, vysvetlil Zaorálek.

Mogheriniová tiež oznámila, že Európska únia začne čo najskôr organizovať rozhovory s kľúčovými hráčmi regiónu, vrátane Iránu, Saudskej Arábie či Turecka, a so zástupcami sýrskej opozície, občianskej spoločnosti a menšín o usporiadaní krajiny po skončení konfliktu. V oblastiach ako budovanie štátu, obnova a snaha pomôcť zmierenie má podľa Mogheriniovej EÚ dlhodobo svoju „pridanú hodnotu“.

Tieto rozhovory majú podľa nej doplniť ostatné diplomatické iniciatívy smerujúce k upokojeniu v Sýrii ako sú zatiaľ neveľmi úspešné rozhovory vo švajčiarskom meste Laussanne. Ideálne by vraj mohli pomôcť nájsť spoločný východiskový bod na diskusiu pre rôzne sýrske skupiny.

Ďalších 37 mŕtvych pri náletoch v oblasti Aleppa

Skoro štyri desiatky mŕtvych si v pondelok vyžiadali nálety na sýrske Aleppo a jeho bezprostredné okolie. Medzi obeťami je 14-členná rodina, vrátane ôsmich malých detí. Oznámili to sýrske záchranárske a opozičné zdroje.

Prvých 14 civilných obetí prišlo o život pri náletoch na povstaleckú východnú časť Aleppa. Ako oznámila miestna dobrovoľnícka záchranárska organizácia, sú medzi obeťami dve šesťtýždňové dojčatá a šesť detí vo veku do ôsmich rokov.

Bombardovanie priamo v Aleppe bolo podľa zdravotníkov mimoriadne silné a spôsobilo ťažké materiálne škody. Záchranári, nazývaní biele prilby, identifikovali útočiace lietadla ako ruské. Rusko v sýrskej občianskej vojne podporuje režim prezidenta Bašára Asada.

V priebehu dňa sa terčom ďalšieho náletu stali tiež dediny západne od Aleppa, kde podľa organizácie sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR) zahynulo najmenej 23 osôb. Bilancia obetí v dedine Avajdžal, kde zrejme aj šlo hlavne o civilistov, sa ešte môže zvýšiť.

Podľa dnešnej bilancie SOHR od septembra, kedy boli boje o východné Aleppo v plnej miere obnovené, zahynulo vyše 440 civilistov vrátane 80 detí.

202 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #Aleppo