IS zastrelí každého, kto uteká z Mosulu, hovorí miestny obyvateľ

Každého, kto by sa pokúsil utiecť z Mosulu, radikáli z takzvaného Islamského štátu (IS) zastrelia. V rozhovore s britským denníkom The Guardian to povedal jeden z obyvateľov tohto severoirackého mesta. Mosul majú pod kontrolou teroristi z IS a od pondelka sa o mesto zvádzajú tvrdé boje.

18.10.2016 10:34 , aktualizované: 14:44
Irak, Mosul Foto: ,
Iracké sily počas útoku na Mosul.
debata (168)

„Všetci zostávame doma, pretože nevieme, čo iné robiť,“ uviedol v pondelok krátko po začatí ofenzívy tridsaťpäťročný muž, vystupujúci pod pseudonymom Abú Muhammad. Bojovníci IS brázdia ulice mesta na motocykloch a sú vyzbrojení ľahkými aj ťažkými zbraňami, dodal.

Letecké údery podľa neho cielia presne na pozície islamistov. Tí sa ale „sťahujú do domov civilistov a miešajú medzi radových obyvateľov“.

Väčšina obyvateľov Mosulu má podľa neho Islamského štátu už dosť a želá si, aby iracká armáda a kurdskí bojovníci (pešmergovia) mesto oslobodili čo najskôr. „Videli sme príliš veľa stínania hláv, ľudí utopených v klietkach, zhodených zo striech budov…“ dodal.

Americké letectvo zhodilo na mesto letáky s výzvou, aby ľudia zostali doma a nepokúšali sa utiecť. To by bolo rovnako nemožné, dodal k tomu Muhammad. „Pre civilistov je ťažké mesto opustiť. (IS) vyhĺbil priekopy okolo väčšiny štvrtí, prevažne na východe Mosulu.“ Pašeráci ľudí vyhnali ceny do astronomických výšok a IS údajne okamžite zastrelia každého, koho jeho bojovníci chytí pri pokuse o útek.

Dvadsaťdvaročný Abú Sabra uviedol, že radikáli v meste pálili pneumatiky, aby koaličným lietadlám znemožnili výhľad. Na hlavných uliciach podľa neho zoradili dopravné kontajnery, ale nevie sa prečo. „Nie sú peniaze. Aj keď jedlo je lacné, nemáme za čo si ho kúpiť,“ dodal. Potvrdil tiež, že kto sa pokúsi o útek, je zastrelený.

Niektorí obyvatelia Mosulu sú podľa neho pripravení povstať proti IS, až príde čas. Vie o ľuďoch, ktorí majú doma schované zbrane a plánujú sa pridať k irackej armáde alebo pešmergom, až dorazia do mesta. Známkou rastúceho odporu voči islamistom je podľa neho aj to, že mnoho ľudí z jeho štvrti aj napriek zákazu otvorene používa mobilný telefón.

Iracké sily avizujú pokrok v bitke o Mosul

Iracké vládne sily a kurdské polovojenské oddiely v utorok oznámili, že za prvých 24 hodín svojej spoločnej operácie zaznamenali postup v bitke o Mosul, ktorý je baštou džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) v Iraku.

Boje o Mosul sa začali v pondelok ráno, pričom irackú armádu a kurdské oddiely péšmarga podporila aj Spojenými štátmi vedená koalícia, a to náletmi na pozície IS.

web-info, bitka o Mosul

V rukách útočiacich síl je momentálne 20 dedín ležiacich východne, južne a juhovýchode od Mosulu.

Kým iracká armáda útočí na mesto na južnom a juhovýchodnom fronte, kurdské oddiely vedú svoje operácie na východe, pričom sú však dislokované aj v oblasti ležiacej severne a severovýchodne od mesta, kde získali pod svoju kontrolu asi 80-kilometrový úsek cesty medzi Mosulom a Arbílom.

Kurdské vedenie v utorok vo svojom vyhlásení informovalo, že lietadlá spojeneckej koalície podnikli na podporu jednotiek Pešmergov nálety na 17 pozícií IS, a to v husto zamínovanej oblasti. Zničené boli aj najmenej štyri autá s výbušninami.

Vo vyhlásení irackých ani kurdských ozbrojených síl sa neuvádzajú počty prípadných obetí bojov o Mosul z radov ich vojakov alebo civilistov.

Agentúra AP v utorok informovala, že kurdské jednotky po dobytí viacerých dedín ležiacich v oblasti Cházir východne od Mosulu zastavili svoj postup a „budú držať svoje pozície“, zatiaľ čo iracká armáda pokračuje v ďalšej etape ofenzívy.

AP vo svojej správe uviedla, že východne od Mosulu sa frontová línia nachádza asi 30 kilometrov od hraníc mesta.

Turecko sa zapojilo do náletov na Mósul

Turecko sa v rámci vzdušných síl koalície pod vedením USA zúčastnilo náletov na iracké mesto Mósul. Uviedol dnes podľa DPA turecký premiér Binali Yildirim.

„Ako súčasť koaličných síl sa vzdušných útokov (na Mósul) zúčastnilo aj naše letectvo,“ povedal dnes na politickom mítingu v Ankare Yildirim.

Irackí predstavitelia trvajú na tom, že Turecko sa vojenských operácií zameraných na znovudobytie Mósulu z rúk militantov z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) nesmie zúčastňovať.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok vyhlásil, že Ankara sa zapojí do operácie zameranej na dobytie severoirackého mesta Mósul, ktoré kontroluje IS.

Iracká vláda pritom takúto ponuku už v minulosti odmietla a trvala na tom, že pri ofenzíve sa bude spoliehať výhradne na vlastné sily.

168 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Mósul