Obama: Rusko musí svetové problémy riešiť, nie vyvolávať

Správanie Ruska podkopáva medzinárodné normy spôsobom, na ktorý musia Spojené štáty upozorňovať. Vyhlásil to Barack Obama pri príležitosti poslednej štátnej recepcie vo funkcii prezidenta USA, ktorú v Bielom dome usporiadal pre talianskeho premiéra Mattea Renziho.

18.10.2016 19:32
debata (338)

„Považujeme Rusko za veľkú, dôležitú krajinu s armádou, ktorá je hneď po tej našej najsilnejšia. Rusko musí byť súčasťou riešenia svetových problémov, nie ich iniciátorom,“ konštatoval prezident. Upozornil, že Moskva namiesto toho svojím správaním „podkopáva medzinárodné normy a pravidlá“, okrem iného agresiou na Ukrajine.

Obama tiež využil príležitosť na útok na republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa za „lichôtky“, ktoré Rusku adresoval a ktoré sú podľa prezidenta v americkej politike bezpríkladné. Ešte viac je ale vraj Obama zaskočený spôsobom, akým republikánski politici Trumpovi pritakávajú.

Trump by mal tiež prestať s „nariekaním“ nad údajne zmanipulovanými prezidentskými voľbami, povedal Obama. Nikto podľa prezidenta nemôže vážne tvrdiť, že voľby v USA sú sfalšované. „Nikdy v živote som nevidel prezidentského kandidáta, ktorý diskredituje volebný proces ešte pred hlasovaním. Trump by mal prestať nariekať a mali by sa snažiť zaobstarať si nejaké hlasy,“ poznamenal šéf Bieleho domu.

338 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #konflikty