Asma Asadová: Manželovi oponenti mi ponúkali možnosť opustiť Sýriu

Manželka sýrskeho prezidenta Bašára al- Asada tvrdí, že jeho oponenti jej ponúkali možnosť opustiť krajinu, čo však odmietla.

19.10.2016 07:36
sýria, prezident, baššár al-asad, asad, bašár... Foto: ,
Manželka sýrskeho prezidenta Bašára Asada priznala, že mala ponuku opustiť Sýriu.
debata (22)

„Áno, ponúkali my možnosť opustiť Sýriu, alebo skôr utiecť zo Sýrie. Tieto ponuky zahŕňali záruky bezpečnosti a ochrany mojich detí a dokonca aj finančné zabezpečenie,“ uviedla Asma Asadová (41) v utorňajšom rozhovore pre televíziu Rossija 24.

Z interview citovala agentúra DPA, ktorá poznamenala, že išlo o prvý rozhovor Asadovej pre zahraničné médium od vypuknutia vojny v Sýrii v roku 2011. Asadová ďalej povedala, že tieto ponuky boli úmyselným pokusom „zničiť dôveru ľudí vo svojho prezidenta“.

„Som tu od začiatku a nikdy som nepomýšľala na to, byť niekde inde,“ vyhlásila Asadová, ktorá vyrástla v Londýne a má aj britské občianstvo.

Rozhovor s prvou dámou Sýrie sa uskutočnil v deň, keď Moskva a Damask oznámili pozastavenie náletov na severosýrske Aleppo, aby dali civilistom a militantom šancu opustiť mesto, ktoré vládne sily obliehajú od júla.

Podľa DPA Asadová naposledy poskytla rozhovor pre zahraničné médium v roku 2011, krátko pred vypuknutím konfliktu v Sýrii. Magazín Vogue vtedy na svojich stránkach priniesol jej profil nazvaný Púštna ruža, v ktorom ju popísal ako „očarujúcu, mladú a veľmi elegantnú“ a ako „najsviežejšiu a najpríťažlivejšiu spomedzi prvých dám“. Magazín však neskôr tento článok zo svojej internetovej stránky odstránil.

Asma Asadová sa narodila v Londýne sýrsko-britským rodičom a v britskej metropole strávila detstvo a ranú mladosť. Za Bašára al – Asada sa vydala v roku 2000, krátko po tom, ako sa stal prezidentom Sýrie. Majú spolu tri deti: dvoch synov a dcéru.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Bašár al-Asad