Rajoy ukončil pat, Španielsko má vládu

Predseda španielskych ľudovcov Mariano Rajoy zložil prísahu a stal sa na ďalšie obdobie premiérom krajiny. Skončil tak desaťmesačný politický pat, keď malo Španielsko len úradujúcu vládu. V jej čele stál tiež Rajoy, ktorý je premiérom od decembra 2011. Ministrov svojej novej vlády oznámi 61-ročný politik až vo štvrtok, deň nato zložia noví ministri prísahu.

31.10.2016 12:36
Mariano Rajoy Foto:
Mariano Rajoy zložil prísahu a postavil sa na čelo španielskej vlády.
debata (1)

„Prisahám, že budem verne plniť povinnosti predsedu vlády s lojalitu voči kráľovi a budem dodržiavať a kontrolovať dodržiavanie ústavy ako základného dokumentu štátu,“ povedal okrem iného Rajoy, ktorý mal pri tom jednu ruku na ústave a druhú na biblii.

Rajoy dnes takú prísahu skladal už druhýkrát, prvýkrát pred kráľom Felipem VI. Pri predchádzajúcom slávnostnom akte v decembri 2011 bol ešte kráľom Felipov otec Juan Carlos I.

Nové volebné obdobie Rajoya na čele vlády umožnili v sobotu poslanci, ktorí mu vyslovili dôveru 170 hlasmi. Proti jeho pokračovaniu v premiérskom kresle ich hlasovalo 111. Kľúčové bolo rozhodnutie 68 z 85 socia­listických poslancov sa hlasovania zdržať a Rajoy tak získal jednoduchú väčšinu.

Vládu zvolenú vo voľbách nemá Španielsko od vlaňajšieho decembra, keď v parlamentných voľbách žiadna zo strán nezískala absolútnu väčšinu. Prvýkrát v histórii Španielska sa tak v júni museli parlamentné voľby opakovať, lebo predseda socialistov Pedro Sánchez dôveru poslancov v marci nedostal. Uchádzal sa o ňu po tom, čo Rajoy januárovú ponuku kráľa na zostavenie vlády odmietol. Po júnových voľbách, v ktorých opäť zvíťazili ľudovci, Rajoy ponuku kráľa prijal. Uchádzal sa potom o dôveru poslancov, ktorú vak na prvýkrát pred dvoma mesiacmi nezskal. Až potom, keď Sánchez ustúpil tlaku vo svojej strane a rezignoval na vedenie socialistov, sa úradujúce vedenie strany uznieslo, že vznik vlády ľudovcov umožní.

Podľa pozorovateľov zostáva však otázkou, ako bude nová menšinová vláda presadzovať svoje návrhy zákonov v parlamente. Vedenie socialistov už minulý týždeň vyhlásilo, že v parlamente bude musieť ľudovecký vláda hľadať podporu pre každý svoj návrh zákona zvlášť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mariano Rajoy #Španielsko #politický pat