Clintonová s Trumpom bojovali o voliča v Severnej Karolíne

Len niekoľko desiatok kilometrov delilo vo štvrtok večer rivalov v boji o Biely dom Hillary Clintonovú a Donalda Trumpa, ktorí sa päť dní pred voľbami vydali za voličmi do jedného z dôležitých a nerozhodnutých štátov, Severnej Karolíny. Zatiaľ čo demokratická kandidátka sa pokúšala predovšetkým prinútiť k účasti tamojšiu silnú afroamerickú populáciu, republikánsky miliardár spochybňoval pred vojakmi jej vodcovské schopnosti.

04.11.2016 07:18
trump Foto: ,
Kandidát republikánov na post prezidenta USA Donald Trump reční pred voličmi v meste Selma v štáte Severná Karolína.
debata (37)

Clintonová si na míting vzala na pomoc svojho niekdajšieho konkurenta z primárok Bernieho Sandersa, ktorý je veľmi obľúbený najmä medzi mladými ľavicovo zmýšľajúcimi voličmi. Bývalá prvá dáma sa snažila zdôrazniť jednotu svojej strany a vyhlásila, že voľby sú „omnoho väčšia zábava“, keď je so Sandersom „na rovnakej lodi“. Trumpa, ktorý cielil predovšetkým na nespokojných belošských voličov, obvinila z toho, že skryto razí ideu nadradenosti bielej rasy a láka do svojho tábora voliča, ktorý túto myšlienku považuje za normu.

Clintonová má podľa prieskumov v súboji o 15 voliteľských hlasov v tomto štáte na východnom pobreží USA drobný náskok, kľúčová pre ňu však bude výška volebnej účasti černochov.

Trump, ktorý predstúpil pred voličov na mítingu v neďalekom meste Selma, varoval v štáte so silným zastúpením vojakov a vyslúžilcov pred predstavou svojej sokyne ako vrchnej veliteľky americkej armády. Niekoľko desiatok vojnových veteránov, ktorých si pozval na pódium, sa podľa agentúry AP spýtal, či si ju dokážu predstaviť „ako svojho šéfa?“ „Nemyslím si to,“ odpovedal si sám.

Okrem Severnej Karolíny sa však bojovalo aj o ďalšie štáty, kde nie je podpora voličov jasná pre jednu alebo druhú stranu. Prezident Barack Obama sa vybral prehovárať zvlášť mladých voličov na podporu svojej bývalej ministerky zahraničia na Floridu a ako už mnohokrát sa oprel do Trumpa, ktorý podľa neho „poškodí našu demokraciu“. Florida, ktorej 29 voliteľov je z nerozhodnutých štátov vôbec najviac, sa podľa posledných prieskumov vrátila od skoršej podpory Clintonovej k úplne vyrovnanému stavu.

Viceprezidentský kandidát demokratov Tim Kaine pre zmenu vyrazil do Arizony, kde sa prejavom v španielčine snažil presvedčiť k účasti na voľbách tamojšiu silnejúcu hispánsku populáciu, ktorá by podľa ankiet mohla tradične republikánsky štát prevážiť na stranu demokratov.

Za Trumpa sa zasa prihovárali jeho ženy – manželka Melania predniesla reč o svojej predstave práce prvej dámy v Pensylvánii a dcéra Ivanka presviedčala obyvateľov New Hampshire, že jej otec urobí prietrž príjmovej nerovnosti medzi mužmi a ženami.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Donald Trump #prezidentské voľby v USA