Seehofer na zjazde bez Merkelovej varoval pred ľavicovou koalíciou

Varovaním pred vznikom ľavicovej vlády na spolkovej úrovni začal v piatok dvojdňový zjazd nemeckej Kresťanskosociálnej únie (CSU) jej predseda Horst Seehofer.

04.11.2016 17:29 , aktualizované: 19:45
Horst Seehofer, Juergen Fischer Foto: ,
Horst Seehofer (vpravo) a jeho hovorca Juergen Fischer na zjazde nemeckej Kresťanskosociálnej únie.
debata (4)

Stretnutie špičiek bavorskej strany v Mníchove sa kvôli rozdielnym pohľadom na utečeneckú politiku po rokoch nezúčastňuje kancelárka a predsedníčka sesterskej Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) Angela Merkelová.

„Panstvo u červených, tmavo červených a zelených už je žeravé,“ vyhlásil Seehofer o sociálnej demokracii, Ľavici a Zelených. „Keď budú môcť vytvoriť vládu, tak to urobia. O tom niet pochýb,“ poznamenal tiež bavorský politík s výhľadom na parlamentné voľby, ktoré sa v Nemecku uskutočnia o rok.

„Chcem, aby sa konzervatívna únia v Nemecku znovu dostala bližšie k 40 percentám ako k 30,“ vyjadril sa tiež Seehofer. V poslednej dobe sa CDU / CSU v prieskumoch verejnej mienky pohybovala medzi 32 až 35 percentami, a je tak naďalej jasne najsilnejšou politickou stranou. Ani to ale nemusí stačiť na zostavenie vlády po budúcich voľbách.

Pokračovanie súčasnej koalície kresťanských a sociálnych demokratov nie je preferovaným variantom ani jednej zo strán, a tak nie je ľavicová trojkoalícia úplne vylúčená. O tom, že je tejto možnosti, ktorá ale zatiaľ nevychádza početne, časť straníkov otvorená, vypovedá aj nedávne stretnutie desiatok politikov sociálnej demokracie, Ľavice a Zelených.

Seehofer je presvedčený, že CDU / CSU ľavicovej koalícii dokáže zabrániť, keď sa jej podarí získať späť dôveru voličov. V prípade CSU k tomu má pomôcť aj zdôraznenie konzervatívnych hodnôt v novom programe nazvanom „Poriadok“, ktorý má strana prijať v sobotu.

Nutné bude ale podľa pozorovateľov najmä nájdenie spoločnej reči v otázke migračnej politiky. Bola to práve ona, kvôli ktorej Merkelová prvýkrát za 11 rokov, keď stojí na čele nemeckej vlády, na zjazd CSU nedorazila. O tom, či kancelárka do Mníchova príde, alebo nie, sa v Nemecku diskutovalo niekoľko mesiacov. Nakoniec sa Merkelová a Seehofer dohodli, že bude lepšie, keď zostane v Berlíne.

Za rozhodnutím dvojice politikov stáli predovšetkým obavy z toho, akého prijatia by sa Merkelovej od členov CSU kritických voči jej migračnej politike dostalo. Piskot alebo iné odmietavé prejavy, ktoré nešlo vylúčiť, by totiž zrovna nepomohli snahe o nájdenie spoločnej reči, o ktoré sa vedenie oboch strán v posledných týždňoch usiluje, okrem iného aj s ohľadom na voľby v budúcom roku.

Aj keď už sa obe politické zoskupenia v rade aspektov migračnej politiky zhodnú, nepodarilo sa im doteraz zladiť postoj v otázke hornej hranice pre prijímanie utečencov. CSU požaduje limit 200 000 utečencov ročne; CDU to odmieta aj s odkazom na to, že niečo také rovnako nemecká ústava nedovoľuje.

Seehofer aj dnes zdôraznil, že na hornej hranici trvá. „Nepredám v tejto otázke dušu CSU,“ vyhlásil. „To so mnou nepripadá do úvahy,“ podotkol tiež s tým, že limit je potrebný, aby sa utečenci mohli dobre integrovať.

Predstavitelia CSU v piatok tiež v úvode zjazdu oznámili výsledky hlasovania straníkov v otázke zavedenia referenda na spolkovej úrovni. Za sa z 52 000 hlasu­júcich vyslovilo 68,8 percenta. Požiadavka, ktorý CDU odmieta, bude obsiahnutá aj v novom programe Kresťanskosoci­álnej únie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #CDU/CSU #Horst Seehofer